De Libertarian Party (LP), de Amerikaanse libertarische partij, heeft in september in Los Angeles haar conventie gehouden. De twee grote Amerikaanse partijen, de Republikeinen en de Democraten, moeten hun conventie nog houden.

Het hoogtepunt van de conventie is de verkiezing van de kandidaat voor het presidentschap. Op dit moment lezen we in onze kranten vooral over de Democratische partij, de strijd tussen Carter en Kennedy. Over de Republikeinse partij horen we af en toe iets over Ronald Reagan en Generaal Haigh. Van alle andere partijen (partijtjes) horen we niets. Toch is de LP een belangrijke factor aan het worden. In Los Angeles is tot presidentskandidaat gekozen: Ed Crane, en als zijn vice-president: David Koch. Wij weten niet hoe de Europese pers dit “doodzwijgt”, maar we kunnen u wel verzekeren dat dit een grote gebeurtenis is.

In 1976 kwam de LP tot 200.000 stemmen in Amerika. Nu, in 1980, verwachten ze 2 miljoen stemmen. De LP weet dat dat nog niets voorstelt om een verkiezing te winnen, maar wel zal dit resultaat een enorme propagandistische waarde hebben. En dat kan betekenen dat in 1984 de LP als een echte concurrent gezien wordt. Dan zou het wel eens de partij kunnen worden die “op de wip” zit, en die dan in feite beslist in tegenstellingen tussen de Republikeinen en Democraten.

Er gebeuren fantastisch interessante dingen. De vrijheid hoeft nog niet verloren te zijn. Het vereist echter enthousiasme, volhouden, en onze mooie, eerlijke principes voor 100% handhaven.