Panamex munten (gouden en zilveren) zijn handige, gemakkelijke en relatief goedkope munten, omdat er weinig betaald hoeft te worden voor muntkosten en voor het verkoopapparaat.

Op het gebied van munten valt ons de objectiviteit van de Nederlandse bankwereld hard tegen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de houding van de Nederlandse banken. De banken geven grote sommen geld uit om mooie folders over gouden munten te laten drukken. Opvallend is daarbij dat in deze folders de Zuid-Afrikaanse Krugerrand ontbreekt. Bestaat deze munt niet meer?

Nou, reken maar. Sterker nog, het is de meest verkochte gouden ‘bullion’ munt ter wereld. En nu komt het mooie: hij wordt ook verkocht door de Nederlandse banken. Tja, als zelfs instituten als de banken bang zijn voor wat actiegroepen om Krugerranden uit te geven, dan is er voor het Libertarisch Centrum nog veel te doen (maar dat wist u al). Het belachelijke is, dat het nog niet eens logisch is; ook al wil je Zuid-Afrika niet steunen. Veel van de gouden munten bestaan namelijk (u wist het al) uit goud. Drievierde van de niet communistische goud productie komt uit Zuid-Afrika. Dus wat doet u in feite, zelfs als u geen Krugerrand koopt? Juist, gewoon 3/4 Zuid-Afrikaans goud kopen.

En nu maar op de antigoud actiegroepen wachten, die er genoeg zijn o.a. regeringen.

Zoals u weet wordt dit soort actiegroepen ook gesteund door overheden. Zeer interessant en soms komisch is daarbij de rol van de Verenigde Staten. Hadden de V.S. in het verleden al een groot deel van hun zilvervoorraad tegen $1,20 per ounce verkocht (nu kost het $18,00), hetzelfde is nu aan de gang met goud.

Het komische is dat de grote goudveilingen nu net precies de grote (Arabische) kopers de gelegenheid geven om grote hoeveelheden goud te kopen, zonder de prijs op te drijven. Vandaar dat u zich niet in de luren moet laten leggen als de V.S. zegt de verkopen te vergroten. Natuurlijk gaat de goudprijs dan even omlaag, maar zie dat alstublieft als een goede aankoopmogelijkheid!

Hoe meer de belegger zuur gemaakt wordt, des te meer wordt er gezocht naar alternatieven. Vaak is hier al beschreven dat goud, zilver en verzamelingzaken, zoals postzegels, munten, oude aandelen etc. goede dingen zijn. Ook in de aandelenmarkt staan de ontwikkelingen niet stil. Twee daarvan wil ik hier graag onder uw aandacht brengen:

a. Dow Jones Commodities.

In het kort komt het hier op neer, dat u tegen of met de Dow Jones index speculeert (een index die de waarde van 30 voorname Amerikaanse aandelen aan- geeft) . U doet dat op redelijk gunstige voorwaarden, doordat u maar 10% van de totale waarde van uw investering hoeft te betalen. Dus elke prijsverandering in de D.J. betekent lOx zoveel winst of verlies voor u.

Let wel: dit is een belegging voor het speculatieve deel van uw vermogen, maar het is altijd nog veel beter dan in een loterij meespelen.

b. Iets bekender is het beleggen in opties voor aandelen. Een optie, hier met aandelen, is net zo te beschouwen als een optie bij het kopen van een huis. Niet alleen het beleggen in opties zelf is interessant, u zou ook kunnen overwegen opties te laten schrijven tegen uw aandelenportefeuille (als u tenminste nog aandelen heeft, ondanks onze herhaalde waarschuwing). Het laten schrijven van opties tegen uw aandelen kan een extra inkomen op uw portefeuille betekenen. Helaas kan dit echter niet in alle aandelen, alleen de meest verhandelde in Nederland, België en Amerika.

Veel wordt er tegenwoordig geadverteerd over hypotheken en leningen in Zwitserse francs in Zwitserland. Aanlokkelijke rentepercentages van soms zelfs 4% worden u voorgespiegeld (in Nederland betaalt u al gauw 11%). Houdt u daarbij wel in de gaten dat u er bij dit soort leningen vanuit gaat dat de koers tussen gulden/Belgische franc en de Zwitserse franc over de looptijd van de lening constant blijft. Mocht, wat al eerder is gebeurd, de Zwitserse franc 10% per jaar stijgen, dan bent u aanzienlijk duurder uit dan bij uw plaatselijke bank. U moet dan immers duurdere Zwitserse francs terugbetalen.

Voor één jaar zou ik dat risico nog wel willen nemen, maar nu een Zwitserse franc lening afsluiten voor 5 jaar lijkt mij niet verstandig. Dit zou pas echt speculeren zijn.

Daar komt dan nog de vertekening bij, die optreed door belastingaftrek:

U betaalt zeg in Nederland 11% rente. Stel u zit in de 50% belasting klasse, dat betekent, dat u in feite 5,5% rente echt betaalt. Vergelijk dit nu eens met de Zwitserse franc lening met 5% rente. Ook hier is belasting aftrek mogelijk, dus u betaalt echt 2%. Daar komen dan nog commissies en afsluitprovisie bij, maar dat is in Nederland maar weinig lager. In feite zou u er dus 5,5 min 2,5 = 3% bij opschieten. Echter als de Zwitserse franc meer stijgt dan 3% per jaar, verliest u al. Tja, en weet u nog dat de Zwitserse franc drie jaar geleden nog 80 cent was? Nu betaalt u pakweg ƒ 1,20 oftewel 50% meer dan toen.