De afgelopen weken hebben weer het nodige vuurwerk te zien gegeven. Amerikaanse aandelen, edele metalen en mijnen gaven de beleggers de hoognodige waardestijgingen te zien. Opvallend daarbij is dat de Nederlandse en Belgische aandelenbewijzen pas op de plaats maakten. Zeker bij de Belgische beurs zijn er goede mogelijkheden en ik verwacht dat binnenkort de Nederlandse beurs het Amerikaanse voorbeeld zal volgen. Omhoog dus.

Het in deze rubriek eerder geschetste scenario over rentedaling, een verbeterende economie, hogere obligatiekoersen, hogere aandelenkoersen en betere goudprijzen ligt goed op schema. Behoud uw obligaties, koop meer aandelen, vooral van basisindustrieën en voeg toe aan uw goud- en zilverbeleggingen.

Vooral goudmijnen zijn koopwaardig, maar kijkt u daarbij wel uit. Er zijn namelijk bepaalde goudmijnen die hun 1983 productie reeds verkocht hebben tegen de bodemprijzen van drie maanden geleden. Dat betekent dat die bepaalde mijnen niet al te veel verdienen, zelfs niet bij stijgende goudprijzen (ook hier is niet alles goud wat er blinkt). Het najaar begint, en met het vallen van de bladeren zouden enkele valuta wel eens mee kunnen gaan. De Franse franc en Deense kroon zou ik snel verkopen. De Belgische franc staat ten opzichte van de Duitse mark erg hoog, nu francs omwisselen naar marken zou wel eens een goede zet kunnen zijn.

Omdat de Belgische beurs mogelijkheden tot stijging heeft maar u wellicht voorzichtig wilt zijn wat betreft het eventuele franc-risico, zou u warrants Petrofina kunnen kopen. Dit zijn een soort langlopende opties die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Nog even over de crisis in de bankwereld. Veel banken zijn te gretig geweest met het uitlenen van andermans geld. Dat begint hen nu op te breken en ze zijn zich terecht zorgen aan het maken. Vooralsnog zie ik geen crash, hoewel deze niet uitgesloten mag worden, maar het wijst wel weer op het belang om een zekere hoeveelheid goud en zilver te hebben. Dat blijft.