Rentedalingen staan nu helemaal in het teken van de belangstelling. Voorlopig kunnen de rentes nog wel wat verder omlaag, maar het is nu al goed om te gaan bepalen wanneer u uw obligaties zou willen verkopen. Ik bedoel daarmee, gaat u eens na op welk niveau u bereid bent om winst te nemen. Zeker diegenen die een halfjaar of langer geleden op ons advies obligaties kochten moeten nu meer dan redelijke winsten hebben.

Hoewel de lange termijn rente (die op langlopende obligaties en hypotheken) wat trager op de rentedalingen reageert, is het nu tevens de tijd om u af te vragen of en hoe u een hypotheek op uw eigen huis zou willen nemen.

Rentedalingen en inflatieverlagingen gaan namelijk niet onbeperkt door. Als u dan op de laagste rente een hypotheek neemt en de inflatie neemt toe, dan kunt u van twee walletjes eten: uw schuld wordt minder waard en uw huis meer.

Nu de rentedalingen doorzetten zouden er mogelijkheden moeten zijn waardoor de economie aantrekt. Belegt u daarom in aandelen AKZO en Philips. Beide hebben hoge rentekosten dus wanneer, zoals nu, de rente daalt, nemen de rentekosten af en dus de winst toe. Eventueel kunt u in deze fondsen beleggen via opties.

Goud blijft rond de $ 420-430 per ounce hangen. Dat betekent dat veel goudmijnen goede winsten kunnen maken. De aandelen zijn dan ook nog steeds stijgend. Voorlopig zeker niet verkopen, hoogstens bijkopen van die fondsen die ook gericht zijn op zilver. Ook dat is hier al herhaaldelijk beschreven: zilver zal procentueel sterker stijgen dan goud.