woensdag, 19 november 2003
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De vrije markt in een onvrije economie


Deze keer wil ik u graag op de volgende belastingsituaties wijzen:

 1. De betaalde rente over schulden wordt in 1981 beperkt aftrekbaar. Dit heeft géén effect voor u in geval van:

  • hypotheekrente over een bedrag van maximaal ƒ 540.000 voor de eigen woning;
  • rentebetalingen tot in totaal ƒ 5.000 (plus uw inkomsten uit vermogen).

  Voor velen hebben de voorgestelde veranderingen nog nauwelijks effect. Toch wil ik u het volgende in overweging geven: bovengenoemde grensbedragen zouden wel eens ten nadele van u veranderd kunnen worden. Daarom is het niet slecht om bij aankoop van een huis de maximale hypotheek te nemen. U heeft dan waarschijnlijk ruimte om andere aankopen, zoals auto enz., die u normaal met geleend geld zou doen, direct af te betalen, en u weet dat u uw maximale aftrekpost behoudt.

 2. Die aftrekbaarheid van hypotheekrente leidt tot aardige situaties. Wat dacht u van het volgende cijfervoorbeeldje: Uw eigen huis is volledig afbetaald, maar u neemt een hypotheek van ƒ 100.000. Dit kost u ± ƒ 13.000 per jaar. Indien u in de 50% belastingschijf zit, kost u dat netto ƒ 6,500 (de helft van ƒ 13.000, omdat u minder belasting hoeft te betalen). Wanneer u die ƒ 100.000 veilig belegt en er meer dan 6,5% vermogenswinst op maakt, betekent dit dat u geld verdient. Als de inflatie, die nu zo in onze economie is ingebakken inderdaad doorgaat, is 6,5% vermogensstijging best te halen. Daar komt dan nog bij dat ƒ 100.000 in 1990 door de inflatie slechts de helft waard is en uw schuld dus veel kleiner is.
 3. Spaarbiljetten aan toonder. Indien u regelmatig wat geld opzij legt en daarvoor beleggingen koopt, zult u op den duur een aardig appeltje voor de dorst hebben opgebouwd. Als u in spaarbiljetten aan toonder belegt, krijgt u de rente onbelast en daardoor speelt u min of meer quitte met de inflatie. Die spaarbiljetten zullen waarschijnlijk niet door de belastingen aangepakt worden, vooral omdat het zo moeilijk is. Mochten er overigens maatregelen komen, dan moet het wel heel vreemd lopen als daar geen “oplossingen” voor zijn. Let u er wel op dat tussentijds verzilveren van die spaarbiljetten vaak heel erg duur is. Meestal is het dan goedkoper om geld te lenen bij een bank (eventueel met die biljetten als onderpand). Wij vernamen ook dat veel mensen die spaarbiljetten al gebruiken voor normale betalingen! (Nog een nieuw circuit?)
 4. Verhuiskosten. De belastingvrije vergoeding voor verhuizen (indien naar een andere gemeente voor een dienstbetrekking) is 12 tot 14% van het jaarsalaris. Als uw (nieuwe) werkgever geen verhuiskostenvergoeding betaalt, is het nuttig om te vragen of u het eerste jaar uw salaris in twee gedeelten kunt krijgen: één gedeelte overeenkomend met de maximale verhuiskostenvergoeding en de rest als uw normale salaris. U betaalt dan geen belasting over het verhuiskostendeel en komt misschien zelfs met het overgebleven deel in een lagere belastingschijf. Zoals reeds eerder hier beschreven: vaak is het lonend om een hogere onkostenregeling van uw werkgever te ontvangen dan een salarisverhoging.
 5. Verzamelen. U kunt het zo gek niet bedenken of iemand verzamelt het wel. Meestal omdat het een leuke hobby is. De afgelopen jaren hebben we echter gezien dat ook steeds meer beleggers zich met zeldzame dingen bezighouden. Postzegels en munten, maar óók wijn, koffergrammofoons en antieke auto worden door de grotere vraag ernaar en de inflatie steeds meer waard. Als u een hobby in deze zaken hebt, kunt u deze tevens gebruiken als een goede belegging. Wel moet u bedenken dat als u plotseling geld nodig hebt, deze zaken meestal niet gemakkelijk te verkopen zijn.
 6. Het voorgaande brengt ons weer bij de alternatieve beleggingen: edele metalen. De laatste weken is de markt zwak in goud en zilver (welke markt is overigens sterk?). Ik blijf er op hameren dat in het vaste deel van uw beleggingsportefeuille goud en zilver een belangrijke plaats moeten hebben.

  Edele metalen zijn dé belegging waar u altijd en overal mee terecht kunt. Op korte termijn (2 maanden) zou ik voorzichtig zijn met kopen en hoogstens kleine bedragen besteden. De goudcyclus heeft thans een neergaande beweging, en we moeten het Reagan-effect nog afwachten.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...

Door Jongen, Louk, topic: Jongen, Louk, Beleggen, Vrijbrief 35 (januari 1981)
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.