In het decembernummer van de Vrijbrief werd aangeraden om obligaties aan te houden omdat een rentedaling mogelijk leek. Deze rentedaling is inderdaad aan de gang en ik raad iedereen aan nog ongeveer een halfjaartje te wachten met de verkoop van obligaties. De vermogensstijgingen in obligaties en pandbrieven zijn sinds december meer dan redelijk te noemen en de netto rendementen dus ook. Zeker redelijk als we dit vergelijken met de resultaten op aandelen. Er is eigenlijk geen enkele aandelenbeurs gestegen in de afgelopen maanden (behalve de Belgische, maar daar staat een daling van de frank tegenover). Natuurlijk zijn er hier en daar wel specifieke aandelen gestegen, maar het aantal nieuwe dieptepunten is vele malen groter.

Hoe komt dat nu en hoe kunnen we daar op inspelen? Wel, op een dalende beurs kunt u inspelen door putopties te kopen of door “short” te gaan. Dat laatste is zeer riskant omdat u in een dergelijk geval aandelen verkoopt die u (nog) niet heeft. Nadat u ze verkocht hebt, hoopt u die aandelen later, tegen een lagere koers te kunnen terugkopen om zo aan uw leveringsverplichting te kunnen voldoen. Maar omdat een aandeel geen limiet heeft wat betreft het stijgen, is er ook geen limiet voor de grootte van uw verlies mocht het aandeel onverhoopt omhoog gaan en u dus duurder moet inkopen. Met putopties kunt u hoogstens het bedrag verliezen dat u “ingezet” heeft.

Dat alle markten omlaag gaan is hoofdzakelijk te wijten aan de slechte economische toestand die in de meeste landen heerst. Daarbij is het zo dat iedereen slechtere tijden verwacht. Zoals altijd hoort men als het slecht gaat elke dag meer onheilsprofeten. Natuurlijk is er nu in de meeste landen een economische recessie (en daarom gaan we natuurlijk staken), maar ik verwacht nu toch wel dat de bodem van dat economische dal binnen een half jaar bereikt zal zijn. Dat zou betekenen dat u nu uw plannetje moet maken om te bepalen welke aandelen u wilt gaan kopen. Kijkt u dan vooral naar Nederlandse en Duitse aandelen, want Amerikaanse of Belgische zitten met een risico gezien hun valuta. De dollar en de Belgische frank kunnen echt nog wel 8 a 10% naar beneden.

Wanneer alles omlaag gaat, is het zaak eens goed te bekijken waar de kansen voor de toekomst liggen en vooral rustig te blijven door uw beleggingskruit droog te houden. Het advies om uw goud- en zilveraankopen over de tijd te spreiden, blijkt gezien de prijzen van nu niet slecht te zijn. Goud en zilver zitten nu op niveaus waar ze al 2 jaar niet geweest zijn. Daarom is het nu zeer moeilijk om te bepalen of de daling nog verder gaat (onder invloed van Iraanse, Irakese en Russische goudverkopen) of dat het ergste leed geleden is. Vooral zilver zou ik nu stap voor stap kopen, juist omdat dat niet in grote hoeveelheden aangeboden wordt.

Weet u dat in Nederland het schenkingsrecht verruimd is? U kunt nu grotere bedragen dan vroeger schenken aan uw kinderen en eenmalig een bedrag van 28.000 gulden.