Hoe vrij de markt nog is bleek de afgelopen weken uit de goudprijs. Velen, kopers, namen het zekere voor het onzekere en kochten goud en zilver. Je weet maar nooit waar die schapeneilandjes toe leiden. Veel mensen zullen niet zo zeer wakker liggen van de Argentijnse bezetting, maar de mogelijkheden tot escalaties in heel Zuid Amerika zijn groot. En dat komt dan bij alle onrust in Midden Amerika. Vanuit libertarisch oogpunt is het natuurlijk zeer vreemd dat overheden ruzie met elkaar maken, waarbij idividuen gebruikt worden om tot een oplossing te komen. Misschien dat wat meer Vrijbrief-abonnementen meer mensen kunnen overtuigen dat met minder overheid er minder gekibbel zou zijn.

In de kop van dit artikel staat ook “een onvrije ekonomie”. Een mooi voorbeeld zagen we onlangs bij de RSV/Volker-Stevin subsidies. Op basis van een verkeerde planning wordt een verkeerd baggerplatform gebouwd (een woestijnkameel met 3 bulten en 3 poten, om in water te werken). Alleen omdat het om grote bedrijven gaat worden door minister Terlouw hierbij honderden miljoenen overheidsguldens in het water gegooid om de foute planning en afwerking goed te maken. Daar zijn dan ook miljoenen bij die uit de winsten van scheepsbouwers komen die wel goed gepland hebben. Waar leidt dat allemaal toe? Wel het aandeel Volker-Stevin is ineens zeer koopwaardig geworden.

Verder zouden we kunnen overwegen om een bod te doen op de “kameel”. Als er dan toch miljoenen weggegooid worden kunnen we misschien het hele gevaarte wel voor minder dan de schrootprijs kopen. We zetten dat ding dan in de Noordzee en laten er wat Engelsen (met schapen) op logeren die libertarische TV-uitzendingen verzorgen. De Nederlandse overheid gaat daar dan tegen optreden en wij vragen van de Engelsen 100 miljoen pond, wat slechts de helft is van de kosten van hun Argentijnse uitstapje. Na ontvangst van die 100 miljoen stoppen we de TV-uitzendingen; de Nederlandse overheid vindt dan dat ze niets meer hoeft te doen en laat de Engelse schapen met rust. De rente van het bedrag gebruiken we om de Vrijbrief te financieren. Eventueel samen met wat minderheidsgroeperingen (dat zijn libertariërs nog), zodat daar weer overheidssubsidie bovenop komt. Het is inderdaad een toestand in deze wereld.

Nog even kort het beleggingsnieuws: edele metalen hebben laten zien dat ze nog steeds bestaan en iets kunnen presteren. Natuurlijk komt er een reaktie omlaag, maar de lange termijn richting is omhoog. Wij zijn bezig om een oplossing te vinden voor de verschrikkelijke kosten die de bank bij zilveraankopén meent te moeten berekenen. Zelfs bij een simpele zilverrekening moet de zilverprijs zo’n 20% stijgen, gezien de bankkosten, alleen om quitte te spelen.

Nu kunt u beginnen met Amerikaanse en Nederlandse aandelen te kopen. We zitten in het ekonomisch dal en je hoort alleen maar negatieve berichten. Dat is de tijd om aankopen te doen. Binnen een halfjaar verwacht ik goede winsten op deze aankopen.