Op basis van James C. Patrick uit Freeman – april 1979.

Mensen denken vaak, dat zij de wereld kunnen verbeteren door ideeën aan anderen op te dringen. Den Haag zit vol met dit soort mensen – mensen, die anderen willen dwingen op hun manier te leven, te werken, etc.

Steeds als iemand zegt: “Er zou een wet moeten zijn”, zegt hij in feite “De mensen zouden gedwongen moeten worden het op mijn manier te doen”. Uiteindelijk bestaat politiek daaruit. Het is een methode om te beslissen wie macht gaat uitoefenen over anderen, om te beslissen wiens ideeën voorrang krijgen.

Het is ongetwijfeld waar, dat sommige mensen betere ideeën hebben dan anderen, maar soms hebben die ‘anderen’ de betere ideeën. Eén probleem is, dat bij het opdringen van onze ideeën aan anderen, zij zelf ook ideeën hebben over hetgeen te doen. Dit is één reden waarom conflicten ontstaan.

Als je je concentreert op het verbeteren van jezelf, is er weinig kans op conflict. Daarbij zou je wel eens die positie kunnen bereiken, waar anderen je voorbeeld vrijwillig volgen. Het is natuurlijk aan jezelf om jezelf verbeteren. De een zal misschien een bepaalde studie beginnen, de een of andere taak volbrengen, bepaalde boeken lezen of proberen consequent te leven. Hoe dan ook, je wordt er op deze manier niet slechter van en zeker is het efficiënter iemand via het goede voorbeeld te overtuigen, dan een wet, of een ellenlange discussie aan te gaan.

Door zelfverbetering vermindert niet alleen de kans op conflict, zelf word je ook nog “beter”, zodat het voor jou en betere wereld wordt.