In World Market Perspective (WMP) van 19 januari 1978 lazen wij een interessant artikel over de voortgaande inflatie. Jerome Smith, de schrijver, begint met het aanhalen van Richard Russel, die onlangs verkondigde dat 1978 (en waarschijnlijk 1979) in het teken zal staan van: contrôle verloren.

En dat op allerlei gebied: Overheidsbudgetten, tekorten, uitgaven, stommiteiten, etc.

Als hoogste en laagste koersen voorspelt Smith:

1978 Zilver Goud Dow Jones
Hoogste $ 10,- $ 250,- 850
Laagste $ 4,80 $ 165,- 600

Uit deze getallen moet blijken dat de waarde van de dollar nog steeds lager zal worden. Omdat de dollar de “wereldmunt” is, en praktisch alle belangrijke transakties in dollars gedaan worden, zal dat op andere valuta natuurlijk grote invloed hebben. De dollar zal in de toekomst niet meer de internationale buffer zijn, maar een muntsoort als die van een klein land (zoals de Zwitserse Franc) of meer waarschijnlijk met de zwakte van het Engelse Pond.

Andere regeringen zullen voorlopig nog trachten om hun munteenheden niet te ver van de dollar te laten afdrijven. Ook dat geld zal daardoor onder zwaardere inflatiedruk komen te staan. Daardoor zal dan weer goud en zilver hevig in prijs stijgen. Goud en zilver zijn daarom op dit moment de beleggingen die het meest veilig lijken.

Dit geheel wordt nog erger gemaakt door de “internationale handelsoorlog”, die nu in volle hevigheid aan het losbranden is. Door invoerbeperkingen op staal en textiel, door het touwtrekken om de hoeveelheden vis die men mag vangen per land en door alle andere beperkingen zal de internationale handel nog meer afnemen. Hoe lang zal het duren tot de regeringen die handelsoorlog omzetting in een oorlog met kanonnen?

Wanneer zullen wij zover komen, dat onze libertarische ideeën dergelijke catastrofes kunnen voorkomen?