Het hele libertarische verhaal? Dat is wellicht nogal veel gevraagd: Maar er is toch heel wat te vinden in het hier afgebeelde schilderij. Het schilderij links (op het schilderij) beeldt de toestand vroeger uit: tientallen mensen moeten de gehele dag op hun knieën met de handen in de aarde wroeten om één product te produceren, aardappelen.
Rechts door het venster zien we precies hetzelfde veld (let op het huis!) vandaag. Eén man slaagt erin, dankzij zijn machine, evenveel of meer te produceren dan vroeger al die mensen samen. Wat betekent dat die andere mensen zich kunnen toeleggen op de productie van andere waarden die stuk voor stuk de algemene levensstandaard opdrijven, of over meer vrije tijd beschikken. Dit laatste wordt geïllustreerd door een meisje dat bloemen plukt en een ander dat tennis gaat spelen.
Het centrale gedeelte vertelt ons hoe dit “wonder” tot stand kan komen: dankzij het principe van de arbeidsspecialisatie en de vrije samenwerking tussen mensen. Dankzij dit principe kan de ingenieur en/of fabrikant zich helemaal toeleggen op het uitdenken, ontwerpen en produceren van landbouwmachines. Op het schilderij is het de man achter het bureau, de andere is de boer die ze van hem komt kopen.
Het element “vrij” wordt ingebracht door de latijnse tekst: Humanitas, lege non coacta, sed actione inter liberos, prolata. Vrij vertaald: Niet gedwongen door de wet maar door vrije samenwerking kan het menselijke (of de mensheid) zich ontplooien.
Centraal zien we een afbeelding van Ayn Rand. Het symboliseert het feit dat zij de eerste was die het oorzakelijke verband tussen al die handelingen en toestanden precies inzag en het bovendien op een ongeëvenaarde wijze heeft kunnen voorstellen en overbrengen aan haar medemensen.
Het is een werk van kunstschilder J.H. Koning (Heytmorgen 9, Reek, Nederland). Het werd gerealiseerd in opdracht van Fred Dekkers, België, (formaat 160 x 00 cm.).