Het is prettig om ook achteraf nog zoveel waarderende opmerkingen te mogen horen over deze bijeenkomst in Utrecht. Dit stimuleert ons om weer een volgende dag te organiseren. Als u daarvoor wensen of suggesties hebt, zouden wij die gaarne vernemen. Enkele gestelde vragen die mogelijk niet geheel duidelijk beantwoord werden, zullen we in dit (en eventueel volgende) artikel nader belichten.

Wat is libertarisme? Wat is het verschil met het liberalisme?

Het Libertarisme is een politieke filosofie waarin gesteld wordt dat ieder individu recht heeft op zijn eigen leven. Dat wil zeggen dat geen enkel ander individu of groep van individuen (ook geen 51% of 99%) geweld, dwang of fraude tegen hem mag initiëren. Het libertarisme wil een vrije maatschappij. Daarin is vrijheid niet “doen waar je zin in hebt” (want dan kun je de vrijheid van een ander aantasten), maar “het ontbreken van geweld, dwang of fraude”.

Dit klinkt eenvoudig en de meeste mensen zijn het er al snel mee eens, totdat men zich de grote consequenties gaat realiseren, want het betekent o.a. al dat men geen (gedwongen) belastingen hoeft te betalen. En dan komen al die vragen als: “wat doen je dan met de wegen, het onderwijs, de politie, het leger, de zwakken in de maatschappij, enz. enz”. Mensen die het libertarisme al langer bestuderen weten de antwoorden en de oplossingen. Wij weten dat er oplossingen zijn en dat we in een betere maatschappij terecht kunnen komen.

Het liberalisme preekt wel vrijheid, maar is helemaal niet consequent. Het start met wel een beetje dwang toe te laten, en dit beetje groeit en groeit. Ook bij een “liberale regering” moet de mens het overgrote deel van zijn productie gedwongen afgeven. Op al die punten komen we regelmatig in de Vrijbrief terug. O

m sneller te leren wat het allemaal omvat, raden we u aan om enkele van de aanbevolen boeken te lezen. Het Libertarisch Boekcentrim, Beethovenlaan 25, 2102 ES Heemstede, zal u graag behulpzaam zijn.

Is boekverkoop inherent aan goede ideeën of moet het idee uit het diepste wezen van de mens komen?

Boekverkoop is natuurlijk niet inherent aan goede ideeën. Er zijn veel boeken met hele slechte ideeën. Wij raden u echter aan om onder andere een aantal boeken te lezen waarin de libertarische ideeën op een duidelijke wijze worden verteld. U moet uiteraard zelf de conclusies trekken.

Kunnen boeken niet beter besteld worden bij de gewone boekhandel, dan wordt de libertarische/objectivistische literatuur ook daar bekend?

Het is mogelijk op die manier de boeken in het assortiment van de boekhandel te krijgen, maar het kan voor u wel eens lang duren voor u een bepaald boek krijgt. We zouden het kunnen proberen met boeken waarmee we geen haast hebben. Wij zouden graag ervaringen op dit gebied van u vernemen.

Er ligt nog een aantal vragen. Deze zullen we een volgende keer beantwoorden. Mocht u echter ondertussen nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet ze ons toe te sturen.