De Standaard

De Standaard” schreef aan aanleiding van de schuldigverklaring van de Belgische rechter Jespers ;

“Het wordt voor de staat gevaarlijk als in deze gepassioneerde tijden mensen door magistraten worden aangespoord, zich enkel te laten leiden -door hun innerlijke overtuiging- , en ondanks de materiële vragen en twijfels niet te aarzelen iemand -in eer en geweten- te veroordelen. Met die -innerlijke overtuiging- heeft men in andere troebele tijden een Vindevogel en een Laplasse tegen de muur gezet. Nu weet men hoe verkeerd men daarbij was.”

Wij hebben al vaker er voor gepleit dat wij als redelijke wezens ons niet door onze “gevoelens” mogen laten leiden. De mens kan alleen door zijn verstand de ware gang van zaken kennen. Hij hoort zich dan ook daardoor te laten leiden.

Overigens deed het ons goed toen we onlangs lazen dat senator H. Lahaye aan de minister van justitie een parlementaire vraag gesteld heeft over het proces Jespers. Volgens de senator werd het principe van de twijfel opzij geschoven voor “subjectieve intieme overtuiging”, waardoor de rechtszekerheid geschaad wordt .

Belachelijk!

Een hele tijd terug werd de Engelsman John Edward Jackson Hunter opgepakt en veroordeeld omdat hij een Radio Caroline-sticker op zijn auto had geplakt. De boete bedroeg £ 500,- en drie maanden cel met twee jaar uitstel. John Hunter aanvaardde na acht dagen procesvoering (kosten voor de belastingbetaler g, 10.000, -) het vonnis NIET. Als alternatief gaat John nu voor zestig dagen de cel in l Dit verhaal is ongelooflijk in 1978! Met deze weigering toont John zeer duidelijk het absurde optreden van de overheid (de Britse Home office) aan tegenover zeezender Mi Amigo/Caroline. Het zou voor het voortbestaan van onze Westerse Democratie beter zijn dat dergelijke processen (uit de Koude Oorlog periode) niet meer voorkomen.