Ayn Rand kreeg een staande ovatie van de meer dan 3000 deelnamers op de N.C.M.R.-conferentie (National Committee for Monetary Reform) te New Orleans, 21 november j.l.

De titel van haar toespraak: “The sanction of the victim”. Wie Ayn Rand kent en de belangen- en interesse-sfeer van de aanwezigen in overweging neemt, kan al raden wat er volgde: dat de grote schuldigen van de huidige toestand de zakenmensen zijn….en als zij willen dat er iets verandert, dan ligt dat in hun eigen handen.

Ayn Rand stond haar publiek een -niet op het programma voorziene- vraag-en-antwoordsequentie toe. Een twintigtal vragen werden op de haar eigen vlotte en rake wijze beantwoord. Bijna elk antwoord bracht haar een applaus.

De aanwezigen kregen dan nog een primeur. Ze maakte bekend dat alle onderhandelingen over het produceren van een TV-serie “Atlas Shrugged” waren afgebroken, en dat ze nu besloten had zelf de bewerking te doen en bovendien de serie zelf te produceren. Het enthousiasme van haar toehoorders was overweldigend.

In antwoord op een gestelde vraag, vermeldde ze dat financiële deelname wellicht mogelijk zal zijn. Wie zulks zou overwegen kan haar dat schrijven via de organisator van de conferentie: James U. Blanchard III.

Op hetzelfde adres worden cassettes te koop gesteld, o.a. een serie die al de toespraken van de “General Sessions” omvat. Ons werd verzekerd dat de toespraak van Ayn Rand daartoe gerekend wordt. Prijs $ 99,- plus $ 15,- voor verzendingskosten Europa.

Een twintigtal andere bekende personen hielden een toespraak, waaronder Harry Browne, Alexander Paris, Jerome Smith, Douglas Casey en Harry Schultz (deze laatste per video). Nog aan te stippen dat het libertarische maandblad Reason, de Amerikaanse Libertarian Party en het bekende boekencentrum Laissez-faire Books er elk een stand hadden.