Dow Jones 87 punten omlaag in één dag, toch wel 5% daling. De volgende dag nog even 50 punten lager. Naar men zegt ontstond deze daling omdat er angst is voor rentestijging vanwege een beter economisch klimaat. En ik maar denken dat een beter economisch klimaat goed voor aandelen is en slecht voor obligaties. Maar wat nu?

Volgens mij zijn er nog steeds veel redenen om aandelen te kopen: de economie die na een adempauze verbetert, de aandelen cyclus, de stijgende inflatie, geven allemaal mogelijkheden voor winsten. Vooral in de grondstof gerelateerde fondsen want die zijn achtergebleven t.o.v. de andere aandelen.

Grote dalingen in de Dow Jones zijn volgens mij koopgelegenheden.

Kocht ik tot voor kort in de V.S. met geleende dollars (om zo bij daling van de dollar geen koersverlies te hebben) nu dek ik geleidelijk die leningen in. Voor de moedigen adviseer ik $/ƒ calls te kopen b.v. dec. 2.40 op ƒ 3.10. Stijgt de dollar tussen nu en december, dan verdient U; daalt hij of blijft hij hetzelfde, dan verliest U.

De stijgende inflatie laat zich verklaren doordat de olieprijs niet meer verder daalt.

Zoals hier al eerder betoogd: de inflatie cijfers lijken laag omdat de olieprijsdaling daarin verwerkt werd. Zodra die olieprijs stabiel blijft of zelfs stijgt, zullen de inflatiecijfers toenemen.

Dat er meer mensen zo redeneren bleek de afgelopen weken uit de stijging van de goudprijs. Die natuurlijk altijd stijgt bij hogere inflatieverwachtingen. Ook de stijging van platina hielp mee. Dit is een verhaaltje apart. Platina wordt hoofdzakelijk in Zuid Afrika en Rusland geproduceerd. Onrust in Zuid Afrika zou tot verstoring van de platinaproductie kunnen leiden. En als er dan minder aanbod is, stijgt de prijs. Cru is dat de lieden die de meeste onrust in Zuid Afrika veroorzaken, nu ook de veroorzakers zijn van de grootste prijsstijgingen. En met die prijsstijgingen steunen ze Zuid Afrika, want dat krijgt veel hogere prijzen voor zijn grondstoffen.

Met Hoogovens zaten we vorige keer met het aankoop advies fout. Blijkbaar vonden de Hooge(ovens) Heren het niet nodig enige informatie over de negatieve situatie aan beleggers door te laten sijpelen. Ik ben geneigd om rond ƒ 65.- weer wat te kopen, maar verwacht geen snelle stijging, want het beleggers vertrouwen is voorlopig weg.