Dat die onvrije ekonomie weer is toegenomen bleek de afgelopen maand weer.

Allereerst was er in Nederland het wetsvoorstel om per 18 december de mantel/bloot eigendomkonstrukties fiscaal aan te pakken. Omdat het nu toch afgelopen is met die mogelijkheid, ga ik er niet verder op in. Op zich kun je dan nog wel de vraag stellen of een wetsvoorstel al van kracht kan zijn per 18 december, als dat voorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moet worden. Maar ja, in de politiek kan blijkbaar weer van alles. Overigens de zaken die vóór 18 december zijn afgeloten zullen zowaar ongemoeid gelaten worden.

Verder zagen we een grote actie van centrale banken om de $ op peil te houden. U weet natuurlijk dat ook dit ingrijpen in de vrije markt is. En hoeveel dollars zij ook kopen, het zijn toch maar druppels op een gloeiende plaat. Hierin zal de markt uiteindelijk nog zijn eigen weg gaan, omdat de $-omzetten en verhandelingen zo groot zijn, dat je maar hele kleine en tijdelijke invloed kunt uitoefenen. Oefenen die centrale banken echter die invloed uit op een (tijdelijk?) dieptepunt van de $ en hebben een aantal grote speculanten dat niet verwacht, dan kan dat wel ineens een paar centen op een gulden schelen.

Gezien dit soort sprongen van de dollar van de laatste tijd, ga ik ervan uit, dat er nu meer kans op een $ – stijging, dan op een $ – daling is. Voeg daarbij de toch redelijk draaiende economie in de V.S., dan kun je weer gaan denken aan aankopen V.S.-aandelen. Daarbij blijf ik bij de eerdere adviezen van grondstof- en basisindustrieën. In Europa kunnen we in onze aandelenportefeuille eens kijken of er niet wat om te wisselen is, bijvoorbeeld:

  • Ruilen naar die aandelen die grote belangen bij $’s hebben: Ahold, Akzo, Nat. Ned., Kon. Olie
  • Phillips zou ik mijden.
  • Voornoemde koopkandidaten zou u ook weer via putopties kunnen aanschaffen. (U schrijft een putoptie per 100 gewenste aandelen, daarmee loopt u het risico dat u moet kopen voor de afgesproken prijs. Maar u krijgt nu al geld voor die door u verkochte put, zodat Uw aankoopprijs lager ligt dan de huidige beurskoers).

Afgezien van landbouwgronden, ben ik niet zo enthousiast in vastgoedbeleggingen in de V.S. Ik zou daar voorlopig een paar jaar uitblijven. Er staat nu al teveel leeg daar om veel winst te kunnen maken.

Edele metalen: Als u nog niet veel hierin heeft, of u had aankopen uitgesteld: koop dan nu.