Overnames zijn momenteel aan de orde van de dag. Blijkbaar zijn een aantal bedrijven niet erg onder de indruk van de beurscrash, tntegendeel, men ziet het als een uitgelezen kans om een aantal bedrijven goedkoop op de beurs op te kopen. Niet alleen in Nedertand en België, maar ook in Frankrijk en zelfs Zwitserland worden, naast de V.S., allerlei pogingen in het werk gesteld om goedkoop een bedrijf over te nemen. Tips heb ik hier niet voor u. En er zijn een paar duizend verschillende fondsen genoteerd. Dus om zo maar te gokken…. Op zich heeft een overname nog een beetje extra positieve beurswaarde.

Het fonds waarop succesvol geboden wordt levert de bezitters flink wat liquiditeiten op, die meestatlweer in aandelen belegd worden. Zodoende komt er wat meer vraag, wat weer tot stijging van de prijzen leidt. Echt bedreigingen voor de economische gang van zaken zie ik op korte termijn niet. Maar toch houd ik de vinger aan de verkoopknop.

De nu eerstvolgende angst of reden tot daling is de inflatieangst. (Na het lijstje van de 3e wereldschulden, dollar, handelsbalans etc. afgewerkt te hebben), in het geval van inflatie stel ik echter dat er reden tot voorzichtigheid is. We staan aan het eind van een economische opgang en meestal begint dan de inflatie.

En zoals ik al eerder schreef, er is al best wat inflatie als je in constante dollar en olieprijzen rekent. Daarom blijf ik adviseren: koop edelmetaal (fondsen) en de aandelen met betrekking tot kapitaalgoederen. Inflatie is ook de pest (letterlijk) voor uw spaartegoeden en obligaties.

U krijgt nu een beetje rente, die wordt belast, en u moet maar afwachten wat u over enkele jaren voor die spaarcenten nog kunt kopen.

Daarbij adverteerde ik afgelopen maand naar aanleiding van de W.l.R. Ik vroeg me daarbij af of er zo wel enige zekerheid voor A.O.W., pensioen of spaartegoeden is. Over een aantal jaren weten we het antwoord maar op die overheidszekerheid gokken, lijkt mij niet echt degelijk beleggen.