Van het gezegde “sell in May and go away” blijft dit jaar niet veel over. Deze keer is er in Nederland en een beetje in de VS, sprake van een zomerhausse. Hoofdzakelijk onder invloed van de dollar ontstond er extra interesse tot kopen op de Nederlandse beurs.

De vorige keer adviseerde ik Ahold, Akzo, Natned, Van Ommeren, CKK en HAL

Alleen HAL bleef achter bij het stijgen, de andere en vooral AKZO en CKK stegen nog veel meer dan de rest van de markt. Ik blijf de hier genoemde fondsen adviseren, alleen zou ik CKK niet boven de 82,– kopen. Verder blijven de adviezen ook praktisch hetzelfde; ga meer in de kapitaalgoederen en grondstoffen. Die laatste via Australische en U.S. mijnfondsen. Daarbij krijgt u de extra valutastijgingen er gratis bij. De echte stijgingen op het goud- en grondstoffengebied verwacht ik niet eerder dan september, oktober. Dan zat vermoedelijk het dieptepunt in de inflatieangst bereikt worden.

Philips

Voor degenen die

– wat moeite willen doen

– een beetje tegen de draad in zijn

– en een meer dan redelijk rendement wensen te behalen

stel ik het volgende Philips-spel voor:

Philips liet heel teleurstellende cijfers zien. Vele malen slechter dan de meeste analisten en beleggers hadden verwacht. Vaak en ook deze keer worden tegenvallers extra hard in een (te) grote koersval tot uitdrukking gebracht. Philips ging op het slechte nieuws meer dan 10% achteruit. De cijfers waren er ook wel naar, maar de aandelen waren al goedkoop en achtergebleven. Dat men bij Philips zelf nog enig optimisme ten toon spreidt, heeft te maken met de plannen om nogal wat onderdelen van Philips met boekwinst te verkopen. Dat kan weer betekenen dat het dividend, in overeenstemming met dat optimisme, gehandhaafd blijft.

Stel u koopt 100 aandelen Philips op 31,50. U kunt daartegen de call Philips oktober 35 op 1,- schrijven (u geeft een ander het recht, en u heeft de plicht, om aan die ander als hij het vraagt uw 100 Philips tegen 35,- aan hem te verkopen).

Wat gebeurt er dan? Vermoedelijk weinig. U heeft ze gekocht op 31,50, heeft 1,- gekregen en dus in feite 30,50 betaald. Onder de 30,- zakt het aandeel vermoedelijk niet meer (de opbreekwaarde is meer dan 60,-). Eventueel moet u de aandelen tegen 35,- leveren. Dat is dan in een paar maanden van 30,50 (voor u) naar 35,- gegaan. Oftewel 15% in een heel korte tijd. Vermoedelijk kunt u na oktober wederom de januari call 35 of 40 schrijven EN u krijgt dan tevens dividend in januari.

Kortom u maakt zo’n 20-25% in minder dan 6 maanden. Daar gaan dan nog de bankkosten af en u heeft het risico dat Philips onder de 30,- zakt. Die daling is natuurlijk altijd mogelijk, maar met zo’n traag fonds…. Het minimumbedrag om op deze manier mee te doen is 100 aandelen ad 31,30 is 3.150,-. Maar u heeft relatief minder kosten en procentueel een hogere opbrengst wanneer u 200 of meer 100-tallen koopt.

Veel succes, en eventuele vragen beantwoord ik graag.