Beloofde ik u vorige keer een rentedaling in Nederland, prompt ging de hypotheekrente wat omhoog. Niet omdat mijn rentevoorspelling fout was, maar omdat de hypotheekrenteveranderingen altijd wat achter lopen bij wat er zich op het rentefront afspeelt.

De afgelopen weken is inderdaad de rente gaan dalen nadat het sein daarvoor gegeven was door de rente in Amerika. De verwachting is dat voorlopig in Nederland de rente nog wat kan zakken (nu 14%). Alles wat de rente meer daalt dan 2% moet u echter als cadeau zien, want meer dan 2% kan eigenlijk niet gezien het tekort op de overheidsbegroting. Zo’n tekort betekent namelijk dat de overheid op de kapitaalmarkt moet lenen en dus wordt de vraag naar geld groter. Als de vraag naar iets groter wordt, gaat meestal de prijs omhoog en die prijs is in dit geval de rente die er betaald moet worden.

In ieder geval kunt u nu vermogenswinst verwachten op de eerder aanbevolen obligaties. Deze papieren stijgen namelijk in waarde als de rente daalt. Wat betreft de aandelenmarkt kunt u nu zoeken naar gunstige fondsen, want dat er een reële stijgingskans in een aantal aandelen is, lijdt geen twijfel.

Vraag: Hoe zit het met die lijfrente die zoveel banken en verzekeringsmaatschappijen thans aanbieden?

Antwoord: Heel goed! Sparen via deze lijfrente-opzet is een van de weinige door de overheid gesteunde beleggingen die belastingaftrekbaar zijn, en dus een hoger netto rendement kunnen geven.

Maximaal kunt u Hfl. 13.523,- per jaar op deze manier aftrekbaar maken. Dat geld wordt belegd bij een bank of verzekeringsmaatschappij en ha een aantal jaren kunt u daar een lijfrente voor kopen; met ingang van die lijfrente heeft u dan bijvoorbeeld een extra inkomen bij uw pensioen.

Een voorbeeld: Mijnheer A betaalt 50% belasting over zijn top. Als hij Hfl. 13.000,- aan zo’n lijfrente besteedt, kost hem dat door de aftrekbaarheid netto Hfl. 6.500,- Op de Hfl. 13.000,- die belegd worden kan hij tot de einddatum 10% rendement verwachten. Dat wil zeggen dat hij op zijn inzet van Hfl. 6.500,- dus het dubbele oftewel 20% rendement maakt.

Later zijn de lijfrente-uitkeringen wel weer belast, maar vaak heeft men dan een lager inkomen, met een lager belastingtarief. Het opzetten van zo’n lijfrente vraagt enig denkwerk over uw situatie. Het kan dusdanig flexibel opgezet worden dat u er niet bang voor hoeft te zijn dat u nooit meer aan uw geld kunt komen, of dat het bij voortijdig overlijden verloren zou gaan. Ook kunt u het zodanig regelen dat u het ene jaar Hfl. 3.000,- en het volgend jaar het maximum belegt.

Als u meer informatie wenst, stuur dan een kaartje naar de redactie van dit blad of slaat u er de advertenties in de kranten op na. Wilt u dit jaar nog gebruik maken van deze goede mogelijkheid, dan moet u zich wel haasten want de stortingen moeten voor 31 december bij de banken zijn.