Wat kunnen we in 1984 verwachten cq. waar zou u iets aan kunnen verdienen? Laat ons eens kijken wat er aan kleine beleggingen te doen is.

1. Het is natuurlijk een waarheid als een koe als ik schrijf: wanneer je weinig in iets belegt, kun je ook niet veel verliezen. Datzelfde geldt ook voor beleggingen die erg laag staan en die dus ook niet veel lager kunnen. Ik bedoel hiermee sommige zogenaamde “pennystocks”. Vaak vergeten en verguist, maar slechter dan ze staan kunnen ze bijna niet (let wel, failliet gaan en nul worden kan elk aandeel). Welke aandelen vallen hier nu onder? Enkele voorbeelden wil ik u niet onthouden, hoewel er natuurlijk veel meer zijn (recente koers tussen haakjes). In goud :Laurasia ($ 0,50), zilver: Dusty Mac ($ 1,95), vastgoed: Rockwood Natl. ($1,75), of iets geheel anders, verzekeringen: warrants Nationale Nederlanden (f l 1.000,-).

2. Elke maand een gouden of (naar de grootte van het beschikbare bedrag) een zilveren munt betekent dat u zich op een nette en onofficiële manier een beetje wapent tegen toekomstige inflatie en belasting.

3. Natuurlijk dient u alle belastingsmogelijkheden allereerst ten volle te benutten. Ik bedoel daarmee de koopsompolissen in Nederland en de mogelijkheden in België bij het beleggen in aandelen.

4. Diegene onder u die een hobby hebben: gebruik die hobby als spaarpot. Spaart u postzegels, maak series kompleet of koop af en toe die zeldzame zegel. Welke? Dat kunt u zelf het best bepalen. Of het nu poederdoosjes, fototoestellen of houten kinderspeelgoed is, al dit soort hobby’s/verzamelingen kunnen leuk zijn en tot belegging leiden. Nog even een waarschuwing: natuurlijk is het maximaal mogelijke verlies fl. 500,- als u fl. 500,- in iets belegt. Maar 100% verlies op 500,- kan voor de een veel zijn en voor iemand anders weinig.

En het is natuurlijk ook zo dat als u 100% winst heeft op een belegging, dit procentueel veel kan lijken, maar verdubbelen van fl. 500,- is voor een ander weinig. Ik hoop in ieder geval dat u 1984 met veel succes begint, en dat u nog vaak het probleem zult hebben: hoe beleg ik mijn geld in een vrije markt en in een vrije economie.