De afgelopen weken heeft U weer genoeg vuurwerk in de beleggingswereld kunnen meemaken. Nadat koersen eerst kelderden kwam er daarna een stijging voor zoals we al jaren niet meer gezien hadden. Meestal is het zo dat koersen sneller dalen dan stijgen. Het zou de wet van de zwaartekracht kunnen zijn! Deze keer was het vooral in de U.S. de omgekeerde wereld en wel op verscheidene gebieden:

  • een snelle koersstijging i.p.v. een langzame
  • een stijging waarbij als argument werd gebruikt een verslechterende economie. Terwijl dat normaal gesproken tot een daling van koersen moet leiden, want dan gaat het slechter met het bedrijfsleven
  • een onzekerheid op het rentefront. Die onzekerheid werd voor een deel verminderd en de beurs verwachtte rentedalingen. Die rentedalingen zullen goed zijn voor de economie, hetgeen dan weer tot stijgende aandelen zou kunnen leiden. Dat was dan het plaatje zoals het ons werd voorgetoverd en waarbij honderden miljoenen aandelen in een stijgende markt werden omgezet.

Ik denk dat de koersstijgingen in het algemeen nog wel door zullen gaan. Redenen daarvoor zijn:

  • de goede resultaten over het eerste halfjaar 1984 van veel bedrijven
  • de realisering bij velen dat de economie er best wel goed voorstaat. Voeg daarbij het achterlopen van de europese economie van ong. 1 jaar op Amerika én de hoge U.S. dollar dan adviseer ik nu hoofdzakelijk Nederlandse en Belgische aandelen
  • de koopachterstand die bij veel professionele beleggers (pensioenfondsen, etc.) heerste

Op de hier geadviseerde Vieille Montagne en Petrofina kan overigens winst genomen worden van zo’n 20%. De andere Belgische en Nederlandse aandelen houd ik aan. Vooral de warrants Ahold worden nog gekocht, maar de bankaandelen worden gemeden.

De edele metalen stellen ons geduld flink op de proef. De basis is er en volgens mij het dal ook.Inflatie cijfers zullen toenemen, de dollar dient omlaag te gaan, wat allemaal duidt op een komende hogere goudprijs.