Vooral de dollar stond de afgelopen dagen in de belangstelling. Koersen werden bereikt die we al jaren niet gezien hadden. Wat zijn daar nu de achtergronden van? In Amerika is economisch herstel al langer aan de gang en sterker dan in b.v. Europa. Dat geeft beleggers vertrouwen om in de Amerikaanse markt te investeren. Om Amerikaanse aandelen en obligaties te kopen, moeten eerst de dollars gekocht worden. Door die vraag naar dollars gaat de koers van de dollar omhoog en die van andere valuta’s (die verkocht worden) omlaag. Ook worden veel dollars gekocht omdat men vindt dat de rente in de V.S. hoog is. Zeker als dat vergeleken wordt met de lage inflatie daar. Een belangrijke negatieve factor voor de dollar is dat het handelsbalanstekort in de V.S. elke maand groter wordt. (De handelsbalans zet tegenover elkaar de waarde van import en export). Voor de V.S. betekent dit dat zij voor miljarden meer importeren dan exporteren. En dat betekent weer dat, normaal gesproken, de dollar omlaag moet. Vermoedelijk hebben veel professionals hier op gerekend en een tijdje terug alvast dollars verkocht die ze toen niet hadden, met de gedachte die later goedkoper terug te kopen. Hetgeen deze keer flink tegenviel omdat de dollar tegen hun verwachtingen in steeg. Dus terwijl die dollar steeg, moesten ze bij kopen hetgeen het stijgen alleen maar stimuleerde. Wat kunnen we dan nu verwachten van de dollarkoers? Een echte duidelijke mening kan ik er nu niet over geven. Want er zijn ook nog eens Europese overheden tegen de dollar gaan samenspannen, door veel dollars te verkopen. Dat werkt meestal niet of zeer tijdelijk (het overheidsingrijpen) maar het vertroebelt wel het beeld. Ik ben zeer voorzichtig met aankopen van dollars, verkoop liever mondjesmaat. Het lijkt er veel op dat we nu in een soort topsituatie van de dollar zitten en dan kun je beter afwachten en niet kopen.

Diegenen die willen speculeren op een lagere dollar zou ik adviseren: wacht er nog even mee, verwacht geen 10% daling of meer en doe het voorzichtig met (dure) put opties; met opties kunt U nooit meer dan de inleg verliezen. Veel veiliger vind ik het om nu goud en zilver te kopen.

Een $-daling zal toch ook in guldens of Bfr de koers procentueel hoger doen gaan. Terwijl een $-stijging in guldens weinig effect heeft.

Wenst U toch verder in dollars te gaan, overweeg dan langlopende dollar obligaties die geen rente uitkeren. Deze zero bonds, b.v. tot 1992, kunt U kopen rond de 40-50 % van de waarde die U in 1992 krijgt uitgekeerd. Zodoende loopt U maar voor een deel $ risiko. Er zijn nog langere looptijden beschikbaar met CATS en TIGRS zodat U slechts 14 % betaalt om in b.v. 2000 100% te krijgen.