Waarschuwde ik vorige keer voor een dollardaling, de afgelopen weken kreeg U die op bestelling. Dat is dan allemaal wel leuk, maar wat kopen/kochten we ervoor en wat gaan we nu doen?

Ik adviseerde $ put-opties, opties die in waarde stijgen bij een daling van de dollar. Zo U ze al niet verkocht heeft met winst, dan zou ik dat nu doen. Hoewel fundamenteel de dollar nog best verder kan dalen, is het nog helemaal niet zeker of dat nu meteen gebeurt. Ik zou nu voorzichtig zijn met dollar-beleggingen. Dus geen dollar- beleggingen aankopen, en geleidelijk er uit stappen.

Een leuke mogelijkheid bieden de goud- en zilver-opties. Wanneer de dollar daalt, stijgt de goudprijs. Je kunt de goudprijs meten in dollars of bijv. in guldens. Als nu de dollar daalt en daarbij goud stijgt, dan zal de goudprijs uitgedrukt in dollars veel meer stijgen dan in guldens. Indien U die mogelijkheid met mij ziet: dan adviseer ik om goud-of zilver-opties te kopen. Wederom het voordeel van opties is dat U met een beperkt bedrag meedoet in een belegging. Daar betaalt U wel een prijs voor (kosten van de bank en risico) en U dient zich te realiseren dat U Uw optiegeld volledig kwijt kunt raken.

Ik adviseer de aankoop van de calls goud februari 375 op $ 5,20 en zilver maart 8.00 op $ 0,35.

Zodra goud tussen nu en februari boven de 375 + 5,20 = 380,20 is, bijv. 385,20, verdient U 10 x het verschil dus $ 50,-. Bij zilver is dat 8,00 + 0,35 + 8,35, maar daar gaat het niet om 10 maal het bedrag, maar 250 x. Dus een zilverprijs van 8,50 betekent 250 x 0,15 dollar winst bij een inleg van 250 x 0,35 = ca $ 300,-. Het vervelende met opties is dat de koersstijging aanzienlijk moet zijn, om tot winst te komen. Op zich zijn die mogelijkheden aanwezig, maar het kan best zijn dat het nog wat langer duurt en dat U te vroeg (en dat kost evenveel geld als te laat) in deze belegging stapt.

Ik schreef al dat V.S.-beleggingen verminderd dienen te worden. Dat betekent dus Europese aandelen kopen. De safe vaste aanbevelingen kan ik hier handhaven: AKZO (62% meer winst), Kon. Olie (58% meer winst) Philips en Macintosh. België ben ik wat voorzichtig mee: indien de dollar verder zou dalen (vooralsnog niet) zou de Europese valutaslang onder druk kunnen komen. Dan gaat ook weer onze Bfr. omlaag.

Inmiddels is het artikel te lang geworden voor de vaste belastingtips. Die zijn echter nog hetzelfde als vorig jaar (Vrijbrief No 69/70). In 1985 kom ik terug op een langere termijn prognose. Tot dan wens ik U veel geluk en welvaart.

De nieuwste grap van een geciviliseerde overheid (althans zo noemt men zich): Het prijs-index-cijfer in België wordt o,a. bepaald door de stijging van de benzineprijs. Als je nu als overheid de benzine een aantal tijdelijke prijsverlagingen laat invoeren, betekent dat het prijs-index-cijfer net binnen een bepaalde marge blijft. En door binnen die marge te blijven, hoeven nu de pensioenen en uitkeringen voor 6 maanden niet verhoogd te worden.

Trust me …..