Het advies, hier gegeven, om geleidelijk aan obligaties te verkopen, blijkt goed te kloppen…
Het advies, hier gegeven, om geleidelijk aan obligaties te verkopen, blijkt goed te kloppen. Er is nu een rentestijging aan de gang, zodat obligaties in koers dalen. Ik geloof echter wel dat we toch nog iets lagere rentes en hogere obligatiekoersen kunnen verwachten. Maar deze “rentehobbel” of misschien wel nieuwe trend voor hogere rentes, illustreert duidelijk dat het stap voor stap veranderen in een portefeuille helemaal niet slecht is. Zeker als dat soort geleidelijke veranderingen opgevolgd zijn door aankopen van zilver, platina en goud (in deze volgorde). Eens te meer blijkt dan dat een aandeel of belegging niet één richting opgaat, doch met pieken en dalen een trajekt aflegt. Door nu geleidelijk te kopen of te verkopen bewandelt u de gulden middenweg. Althans dat probeer ik u te adviseren.
Edele metalen
Vooral door onduidelijkheid met betrekking tot de rente in de V.S. én de sterke dollar daalden de edele metalen in koers. Hoe saai het ook klinkt: nu is een goede gelegenheid om in te kopen. Let u wel op het hiervoor genoemde.
De dollar
Ik vind de dollar griezelig hoog. Er spelen een aantal faktoren een rol, waarbij de Voornaamste zijn:
a. In Williamsburg lijkt er niets zinnigs besproken te zijn. Eigenlijk zou het de meeste landen goed uitkomen als de dollar omlaag ging. Zodoende zouden de grote dollarschulden door allerlei ontwikkelingslanden gemakkelijker afbetaald kunnen worden. Nu de dollar omhoog gaat, is het in feite moeilijker voor hen geworden om die schulden af te lossen of zelfs rente te betalen. Het risico van een failliet land wordt dus eigenlijk groter. “Dus” zouden edele metalen veilig kunnen zijn.
b. De dollar is mede gestegen omdat de rente weer de neiging had tot stijgen. Dat stijgen kwam omdat men voor inflatie begon te vrezen, naar aanleiding van de grote toenames in de V.S.-geldhoeveelheid. Indien daar inderdaad reden voor is, betekent dit echter een reden temeer om edele metalen te kopen. Nu als bescherming tegen inflatie.
Waarschuwing
In België komt er waarschijnlijk fiscale amnestie. Men kan dan in België beleggen zonder dat aan Belgen gevraagd wordt naar de oorsprong van het geld. Het klinkt allemaal mooi, maar achterdochtig als wij zijn (geworden), willen wij nog even de Nederlandse spaarbrieven noemen.
Deze spaarbrieven kon u vroeger in Nederland ongelimiteerd kopen. Niemand vroeg u wat en of u dat met wit of zwart geld deed interesseerde niemand. Of toch? Toen bleek dat velen grote bedragen hierin hadden belegd, vond de overheid het nodig om de (spel)regels te veranderen: nu is er wel legitimatie nodig.
Het laatste woord
Socialisme is uiteindelijk een filosofie gebaseerd op jaloezie. Het afnemen van de rijken om te geven aan de armen is een plaag die al jaren aan de gang is. Een nieuwe berekening van de “Bank of America” zal hopelijk een einde maken aan de meest fundamentele en “aantrekkelijke” gedachte van het socialisme. De bank heeft uitgerekend dat als al het geld in de wereld gelijkelijk verdeeld zou worden tussen alle mensen, ieder ƒ 1.568 (BF 30.000) zou krijgen. Dat kunnen we toch geen Utopia noemen, nietwaar? Niet genoeg om van te leven zonder te werken. Dat zou een eind moeten maken aan al de vreemde illusies van communisme, socialisme, staatisme, enz. (Naar een bericht van Harry Schultz.)