Vandaag, 23 februari, zien we het vervolg op de daling van de goud- en zilverprijzen. Gezien de snelheid en de grootte van de daling is er nu een uitstekende gelegenheid om nog wat bij te kopen. U heeft tot mei/juni de tijd om te kopen. Het risico om rond $ 460 per ounce goud te kopen is relatief klein. Zilver zal procentueel de hoogste opbrengst geven, maar hierbij is dan ook een groter risico. Wilt u het wat “rustiger” aan doen, koopt u dan palladium. Dit edelmetaal gaat omhoog bij stijgende goudprijzen, maar ook bij een zich verbeterende ekonomie (het metaal wordt veel in de industrie gebruikt). Dus in feite heeft u twee redenen om er aan te verdienen.

De aandelenmarkt kijkt angstvallig naar het reilen en zeilen in Amerika. Daar moet eerst de 1100 in de Dow Jones doorbroken worden alvorens meer stijgingen mogelijk zijn.

De in deze rubriek aangeraden AKZO mag u nu, na bijna verdubbeling, van de hand doen. Nog beter is opties te schrijven tegen uw aandelen AKZO. Philips, ook al op goede winsten, kunt u verkopen. De hier aangeraden Duitse aandelen mag u aanhouden, ook al zijn ze de laatste tijd veel gestegen. Omdat de DM nog wat omhoog kan, kunt u uw resultaat verhogen. Voorlopig zijn wij voorzichtig met het aankopen van aandelen. De koersen zijn al veel gestegen, vooruitlopend op een ekonomisch herstel. Dat herstel is aan het komen, maar sommige aandelenkoersen zijn teveel gestegen. Laat voorlopig de markt aangeven welke richting we uitgaan. Indien u gekocht heeft op onze adviezen, dan mag u best wat winst nemen. Daar is nog nooit iemand armer van geworden.

Valuta ‘s

Met de Belgische frank blijft het huilen. Een devaluatie lijkt onafwendbaar. Datzelfde geldt voor de Franse frank. De Duitse mark is sterk en kan nog sterker worden. Het is nog helemaal niet zeker of de gulden binnenkort mee revalueert met de DM. De dollar blijft redelijk sterk. De stijging van de afgelopen dagen is echter een goede gelegenheid om uw dollartegoeden wat te verlagen. Omwisselen in marken of Zwitserse franken kan nauwelijks kwaad.

Rente

De rentes kunnen nog verder omlaag; te beginnen in Amerika. Haast om obligaties te verkopen hoeft u daarom niet te maken; echter een planning wanneer u wat verkoopt kunt u nu rustig opzetten. Binnen een maand of vier begint de inflatieangst weer. Dan moet u niet teveel obligaties meer hebben.

* De 1100 in de Dow Jones is inmiddels op 24 februari doorbroken.