Zaterdag 7 mei 1988 is de Amerikaanse sciencefiction auteur Robert A. Heinlein op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Carmel, California, U.S.A. overleden. Hij laat tientallen romans na van het genre dat sciencefiction of (nog beter) Future Fiction wordt genoemd.

Zeer bekend zijn:

The puppit masters

Stranger in a strange land

I will fear no evil

Time enough for love

Friday

Starship trooper

The cat who walks through walls

en uiteraard THE MOON IS A HARSH MISTRESS (vertaald: De maan in opstand).

In al zijn werk is zijn individualisme een belangrijke leidraad. Vooral in het laatste hierbovengenoemde boek wordt een libertarische filosofie uitgebeeld. Een van de hoofdpersonen in de ‘Moon is a Harsh Mistress’ zegt over zichzelf geen Randite te zijn doch daar een sterke overeenkomst mee te hebben; hij is eerder een rationeel anarchist. Consequent rationalisme met een zeer vergaand respect voor menselijke fouten, eigenaardigheden en gevarieerde smaken en behoeften is in Heinleins schrijven te vinden.

Hij exploreerde allerlei mogelijkheden en onmogelijkheden. Heinlein was minder gericht op technische en wetenschappelijke wonderbaarlijkheden dan op menselijke grensoverschrijdingen (gestoeld op vrije individuen in een vrije samenleving).

In “l will Fear no Evil” onderzoekt en beschrijft hij wat er zou kunnen gebeuren wanneer de hersenen van een oude rijke man in het hoofd van een beeldschone levenslustige jonge vrouw worden getransplanteerd. In “A Number of Beasts” fantaseert hij over de mogelijkheid dat fantasieën (zoals in sprookjes tot uiting komen) werkelijkheden zijn, die in andere dimensies dan de onze plaats vinden. (The Wizard Oz bestaat!). In “Time Enough for Love” laat hij de hoofdpersoon door de tijd avonturieren en zo zijn liefderelatie aangaan met zijn (dan) jonge overgrootmoeder.

“The Puppit Masters” handelt over een invasie van – buitenaardse wezens; de subtiliteit en de angstaanjagendheid overtreffen die van John Wyndham’s “The Day of the Triffids” en wedijvert met “Death Croaks”. Heinlein heeft vele verwoede sciencefiction-lezers tot het Libertarisme gebracht. Zijn duidelijke anti-collectivistische (anti-fascistische en anti-socialistische) opvattingen overheersen in zijn boeken.

Zijn vlotte dialogen, sprankelende en boeiende karakters en gemakkelijke verteltrant, hebben zijn boeken tot bestsellers gemaakt. Heinlein heeft vele Libertariërs geïnspireerd over de gehele wereld. Hoewel hij het begrip TANSTAAFL (There ain’t no such thing as a free lunch) niet zelf heeft bedacht, heeft hij wel voor de roem en het veelvuldig gebruik ervan gezorgd. Vele Libertariërs hebben (evenals ik) heel veel genoten van zijn boeken. Hijzelf genoot ervan ze te schrijven en dat is mede een reden dat ze tot de klassieke literatuur zijn gaan behoren.