Reeds voor de verschrikkelijke aardbeving in Mexico plaats vond, stond een artikel over dat land op stapel, onder andere door publicaties in de Wall Street Journal, Remnant Review, en de McKeever Strategy Letter.

Al die artikels wezen op de grote gevaren die er aan het ontstaan zijn door de slechte economische toestand. En die is weer voor een groot deel te danken aan de grote corruptie en staatsdictatuur die daar al decennia lang heerst. De levensstandaard voor de inheemse bevolking wordt steeds lager, en zelf de president, Miguel de la Madrid, zegt dat als het zo doorgaat, er “problemen zullen komen”.

De waarde van de peso daalt met grote sprongen en zeer veel Mexicanen hebben wel een “neef” of een “broer” die in de VS woont en die er voor zorgt dat de peso’s in dollars worden omgezet. Uiteraard wel zo verstandig dat hun eigen belastingen daar niets van weten. Mexico heeft grote schulden in het buitenland die waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Alleen al om de rente te betalen moeten ze steeds nieuwe leningen afsluiten.

Met tientallen tegelijk trekken de Mexicanen nu al “zwart” over de grens om in de VS een goede boterham te verdienen. Ook zwart! Dit kan nu nog goed worden opgevangen, maar als straks de situatie in Mexico nog slechter wordt, en er honderden de grens over vluchten, zal dat ook in de VS tot problemen leiden.

Door een vergrote communistische invloed in Mexico (bijvoorbeeld door een staatsgreep of gemanipuleerde verkiezingen), kan het aantal vluchtelingen uit Mexico in de duizenden of zelfs in de miljoenen gaan lopen. En dat zal ook de VS niet kunnen verwerken.

Dit “voetvolk” tegenhouden over een grens van meer dan 2.000 km, is zelfs met een heel groot leger niet mogelijk. Dat dit in de VS niet kan worden opgevangen, wordt mede veroorzaakt door het feit dat ook daar niet een vrije economie is. De immigratiewetten worden bijvoorbeeld steeds strenger en de invoerbeperkingen dreigen een echte handelsoorlog te ontketenen. Maar dat verandert nu niets aan de feiten.

Het is bekend dat er bij de laatste verkiezingen in Mexico fraude gepleegd is. De president ontkent dit, al geeft hij wel toe dat “er fouten in het Mexicaanse democratisch systeem zitten”. De kaarten liggen gunstig voor een communistische staatsgreep. Maar voor dat dit tot uitvoering komt, moet eerst de toestand in Centraal-Amerika verder ontwikkeld zijn.

U ziet dat het een explosieve situatie is. Welke kant die opgaat, is nauwelijks te overzien.

En dan krijgen we daar overheen die vreselijke aardbeving. Het zal duidelijk zijn dat die de hierboven beschreven situatie sterk zal beïnvloeden. De economie zal er niet beter door worden. De staatsmacht wel groter.

Door het medelijden van de wereld zal echter de druk op het terugbetalen van de schulden wel verminderen en zal het land meer tijd krijgen om zich te herstellen. Of dat nog mogelijk is betwijfelen we, maar dat zal de toekomst moeten leren. In ieder geval is Mexico een land waarvan de eigen ontwikkeling een grote invloed heeft op de toekomst van de hele wereld.