Welkom op Libertarian.nl !

In Nederland is al sinds 1974 sprake van een georganiseerde libertarische stroming. Liberarian.nl is een initiatief van het Libertarisch Centrum Nederland en bevat een groeiend archief van artikelen van Libertarische en Klassiek Liberale auteurs. In 2003 is hier de Vrijspreker bijgekomen voor dagelijks actueel “vrijheidscommentaar”.

Mises Institute: Gratis downloadbare Libertarische Bibliotheek

Door Vrijspreker op 02 april 2014 om 9:58 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

mises_30th_headHet Ludwig von Mises Institute heeft gratis honderden klassieke libertarische boeken online beschikbaar gesteld. Als u een e-reader heeft, of het niet erg vindt te lezen op uw computer, dan ligt een intellectueel feest op u te wachten. In slechts enkele minuten kan een ongelooflijke bibliotheek van vitale libertarische boeken ter waarde van duizenden Euros en van onschatbare intellectuele waarde van u zijn. Veel van de belangrijkste en essentiële werken van de grootste progressieve auteurs vindt u hier. Er zijn gevestigde klassiekers en spannende nieuwe werken. Er is in feite zoveel goede lectuur dat het moeilijk is om te weten waar te beginnen. Lees verder »

Malthus contra reactie

Door Arjen op 10 februari 2013 om 8:00 am | 2 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

“De wereld is overbevolkt, zwaar overbevolkt,” volgens een groot percentage van de overbevolking. Wie zijn deze mensen die er kennelijk ‘teveel’ zijn? Zelden zullen de mensen die deze stelling poneren zichzelf beschouwen als overschot, en waarom zouden ze? Veelal zijn het welgestelde mensen, die vrij gemakkelijk in al hun levensbehoeften kunnen voorzien. Ooit een arme Afrikaan horen verklaren dat er teveel zijn op deze planeet? Lees verder »

Codex Alimentarius: De wet op ons voedsel

Door Vrijspreker op 09 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Hoe lang nog accepteren we wat de politiek ons voorschrijft.De Codex Alimentarius Commission (Codex) *) is een internationaal forum waaraan door 173 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. Lees verder »

Zwarte Donderdag, 18 oktober 2007

Door Hub Jongen op 08 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

De dag waarop Jan Peter Balkenende de Nederlandse soevereiniteit verkwanselde. Op 18 oktober is in Lissabon een vergadering van de EU-opperhoofden waarop zij hun afzonderlijke landen uitleveren en ondergeschikt maken aan de superstaat “Europese Unie” door de Hernoemde Grondwet goed te keuren. Lees verder »

Toebehoren

Door Albert Spits op 07 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

In het Britse blad The First post zegt de historicus Michael Howard dat de menselijke voorwaarde er allereerst een is van ergens willen toebehoren in plaats van vrij te zijn. Lees verder »

Grenzeloos

Door Wladimir van Kiel op 06 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Er schijnt werkelijk geen grens te zijn aan de waanzin van de socialistische dwangstaat waarin wij zo langzamerhand zijn beland. Nu blijkt weer dat iedere jeugdgedetineerde een kwart miljoen euro per jaar kost en dat ieder jaar weer, bijna een onvoorstelbare 600.000 echte guldens en dat is gewoon een fortuin. Lees verder »

Locke over anarchie.

Door Arjen op 05 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ik kom terug op mijn bezwaren tegen anarchie. Locke zag voornamelijk drie “inconveniencies”. Hij was optimistischer dan Hobbes omdat hij geloofde dat de mens op grond van morele sympathieën en uit eigenbelang to vreedzame samenwerking kan komen. Lees verder »

Belasting LAST

Door Vrijspreker op 04 februari 2013 om 2:00 am | 1 reactie |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Het milieubeleid in Nederland bestaat hoofdzakelijk uit het d.m.v. nieuwe heffingen duurder maken van zaken die door de heren en dames in Den Haag als milieuvervuilend worden bestempeld en het regelmatig verhogen van reeds bestaande heffingen. Dit is zo ver doorgevoerd dat sommige van die als milieuvervuilend bestempelde bezigheden inmiddels onderhevig zijn aan een veelvoud van zulke heffingen. Lees verder »

In Memoriam – Dr Tony Ryan

Door Spineless op 03 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ryanair’s oprichter, Dr Tony Ryan, is vandaag gestorven na een lang ziekbed. Dr Ryan startte Ryan Air 23 jaar geleden met een 15-zits Turboprop, een jaar later brak hij ‘t duopolie op vluchten tussen Dublin en Londen. Ryan Air is nu de grootste internationale luchtvaartsmaatschappij ter wereld en vervoert meer dan 50 miljoen mensen per jaar. Waar de luchtvaart industrie voorheen werd beheerst door staats-vliegtuigmaatschappijen en dientengevolge iets was voor de (staats-)elite en zakenlieden, maakte hij met zijn focus op ‘low fares’ vliegen voor miljoenen toegankelijk. Door gebruik te maken van kleinere luchthavens bracht hij welvaart en voorspoed naar voorheen onrendabel geachtte gebieden. Hieronder enkele citaten uit de Ierse pers ter nagedachtenis van een bijzonder mens en entrepeneur. Lees verder »

Trias Politica?

Door R. Hartman op 02 februari 2013 om 8:00 am | 1 reactie |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Afgelopen vrijdag, 28 september, heb ik na een oproep op NUjij.nl de voltallige tweede kamer een mail gestuurd met het verzoek de uitlevering op dubieuze gronden van Robert Hörchner aan Polen te blokkeren. Ik kreeg welgeteld één antwoord, van/namens Jan Marijnissen. Dit antwoord beriep zich op de Trias Politica als reden dat ingrijpen niet mogelijk was. Dat riep bij mij een andere vraag op, waar ik nog geen bevredigend antwoord op heb gekregen. Een mailwisseling. Lees verder »

3 Oktober – Viering van Leidens Ontzet

Door Spy-Nose op 01 februari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Vandaag 3 oktober viert men in Leiden het Leidens Ontzet. Na een belegering van de stad van enkele maanden door de Spaanse troepen steken de Watergeuzen in september 1574 de dijken door. In de nacht van 2 op 3 oktober staat het water zo hoog, dat de Spaanse troepen de kuierlatten nemen. Zo wordt de stad op 3 oktober door de Watergeuzen bevrijd. Lees verder »

Het bierkartel – overtredingen der Wet!

Door Arend op 31 januari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Als we for the sake of argument even aannemen dat de EU mededingingswet rechtmatig, moreel en economisch bevorderlijk zou zijn, waarom wil de Koninklijk Horeca Nederland dan óók nog eens geld zien van het voormalig bierkartel? Heineken, Grolsch en Bavaria hebben toch al respectievelijk 219, 32 en 23 miljoen euro betaald? Het lijkt logisch dat het EU boetegeld naar de ‘slachtoffers’ vloeit, niet? Blijkbaar niet. Lees verder »

De baas is nooit bang

Door Seneca op 30 januari 2013 om 7:00 am | 1 reactie |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Verandering vormt de basis voor succes. Als we alles nog net zo deden als honderd jaar geleden dan zou onze maatschappij er totaal anders, en zeker niet beter, uitzien. In het bedrijfsleven geldt deze regel onverbiddelijk. Hier heeft de angst voor verandering en het verkrampt vastklampen aan het oude al menig bedrijf om zeep geholpen. Mark Goedhart, oud Unileverman, heeft over dit thema een interessant boek geschreven: ‘De baas is nooit bang’. Lees verder »

De ondergang van Europa

Door Hub Jongen op 29 januari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

EindeDe politici hebben nu hun zin. Ze hebben Vaclac Klaus tot tekenen van het Verraad van Lissabon door Tsjechië kunnen krijgen (dwingen?). En daarmee de sluizen open gezet voor de EU-dictatuur. Gisteren heeft Klaus, die een “rots in de branding” was, getekend. Tekenend is dat van de teken-plechtigheid heel weinig of niets in de media verschijnt. Allen de laatste zin van de verklaring van Klaus: “Ik heb getekend” wordt voluit met veel enthousiasme gepropageerd. Lees verder »

We worden belazerd!

Door Louis op 28 januari 2013 om 8:00 am | 1 reactie |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Consumenten worden belazerd door Amerikaanse merken, zo concludeert merkenspecialist Max Kohnstamm in zijn onderzoek naar prijsverschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse markt. Door gebruik te maken van Europese regelgeving kunnen de Amerikaanse merken de Nederlandse consument tot wel 2.5 keer de prijs laten betalen dan die in het thuisland wordt gerekend. Spijkerbroeken, speelgoed, software, cd’s zijn kosten het dubbele en meer van de prijs die Amerikanen ervoor neerleggen. Winkelketens wordt het door Europese regels verboden zelf uit Amerika te importeren. Lees verder »

Aan de Inspecteur der Belastingen.

Door Vrijspreker op 27 januari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Het spijt me u te moeten berichten, dat het voor mij onmogelijk is te bekijken of ik mijn belasting voor 2008 nog kan betalen. Mijn financiële positie is zeer onoverzichtelijk geworden dankzij de toepassing van de Arbeidswet, de Auteurswet, de Horecawet, de Beurswet, de Loterijwet, de Motorrijtuigenwet, de Warenwet, de Woningwet, de Drankwet, de Gezondheidswet, de Winkelsluitingswet, de Invalidewet, de Vestigingswet t/m de Ziektewet enz. enz. die op een weerloos publiek wordt losgelaten. Lees verder »

De postume misdaden tegen de mensheid van Karl Marx

Door Lodderzat op 26 januari 2013 om 8:00 am | 2 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Dit artikel dient als een aanklacht tegen het dogmatische, nu zeer aanwezige en opnieuw groeiende Marxisme. Een stroming die zich niet verkleed als Lenin, Stalin of Mao maar tegenwoordig bijvoorbeeld in de kale en, voor de verdere rest door rondvliegende hooibalen geteisterde schedel van Jan Marijnissen schuilt. Lees verder »

Mag ik een tientje lenen?

Door Kim Winkelaar op 25 januari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ik kom wat geld tekort, dus u leent mij een tientje. Dat tientje heeft u eigenlijk niet, maar u belooft dat ik het binnenkort ga krijgen. Nu ben ik dus virtueel een toekomstig tientje rijker. En weet u wat, aangezien ik toch binnenkort een tientje ga krijgen, ga ik dat nu alvast aan u uitlenen, want u had een tientje nodig om aan mij uit te kunnen lenen, weet u nog? Lees verder »

Oproepen tot geweld, mag dat?

Door Kim Winkelaar op 23 januari 2013 om 8:00 am |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

liesIn alle commotie over de vrijheid van meningsuiting die de afgelopen tijd de kranten vulde is in ieder geval één ding duidelijk: de grens van die vrijheid ligt volgens alle politici bij het oproepen tot geweld. Een vreemde gewaarwording dat juist die beroepsgroep van mening is dat oproepen tot geweld per definitie strafbaar moet zijn. Lees verder »