20040902-chirac.jpgBij de Europese Commissie zijn de alarmbellen afgegaan na een opiniepeiling in Frankrijk waaruit blijkt dat een meerderheid van de Fransen van plan is tegen de Europese Grondwet te stemmen. Woordvoerster Francoise Le Bail van de Commissie noemde de uitkomst van de peiling ‘zorgelijk’.

Frankrijk houdt op 29 mei een referendum over de tekst van de Grondwet. Volgens de peiling van het dagblad Le Parisien is 51 procent van de mensen die van plan zijn te gaan stemmen tegen de nieuwe Grondwet. Een maand geleden was dat nog maar 37 procent.

Het enige goede nieuws voor de voorstanders van de Grondwet is dat veel Fransen nog twijfelen of ze zullen gaan stemmen. Mogelijk kan het ‘ja’-kamp daar nog zieltjes winnen om de schade te herstellen.

De nieuwe cijfers zijn in Brussel ingeslagen als een bom. Iedereen weet dat de Grondwet dood en begraven is als Frankrijk, één van de grondleggers van de Europese Unie, het document verwerpt. Nederland houdt drie dagen later ook een volksstemming over de Grondwet, maar als de Fransen die dan al hebben verworpen, wordt dat volgens diplomaten een loze exercitie.

De Fransman Jacques Delors, ooit voorzitter van de Europese Commissie, zei dat een Frans ‘nee’ een ‘diepe crisis in Europa’ zal veroorzaken die het Europese project flink zal afremmen.

De vraag is waarom het ‘nee’-kamp opeens zo snel gegroeid is in Frankrijk. In Brussel legt men uiteraard graag de nadruk op de impopulariteit van de centrum-rechtse regering onder leiding van premier Raffarin. Maar het staat wel vast dat ook de discussie over de omstreden dienstenrichtlijn, opgesteld door ex-eurocommissaris Frits Bolkestein, een belangrijke rol speelt.

Links in Frankrijk betoogt dat die richtlijn, die het dienstverlenende bedrijven makkelijker moet maken in andere EU-landen te opereren, ertoe zal leiden dat tal van bedrijven naar de landen met de laagste lonen en de slechtste arbeidsvoorwaarden zullen verkassen.

Volgens de socialistische ex-premier Laurent Fabius is de Bolkestein-richtlijn een ‘voorproefje’ van wat Frankrijk te wachten staats als het voor de Grondwet stemt. Die is volgens hem geschreven voor de werkgevers en niet voor de werknemers.

In een poging de eurosceptici de wind uit de zeilen te nemen heeft president Chirac al flink zijn kanonnen laten bulderen om de nieuwe Commissie onder leiding van José Manuel Barroso ertoe te bewegen de richtlijn in te trekken of drastisch te wijzigen.

Uit De Volkskrant, 19 maart 2004

2 REACTIES

  1. Het bericht van 51% is niet correct. Op het Franse kanaal TV5 werd het 52% tegen genoemd en 48% voor. Een verschil van 4% en statistisch significant.

  2. “Nederland houdt drie dagen later ook een volksstemming over de Grondwet, maar als de Fransen die dan al hebben verworpen, wordt dat volgens diplomaten een loze exercitie.”

    Toch niet echt een diplomatiek antwoord van die diplomaten…. Alhoewel een loze exercitie wel de juiste woorden zijn om het referendum, over de desolate libertarische leegte in de EU grondwet, te kenschetsen.

Comments are closed.