Socialisten excelleren nog steeds in communicatietechniek, hoewel hun theorie al jarenlang…
Socialisten excelleren nog steeds in communicatietechniek, hoewel hun theorie al jarenlang morsdood is. Dat was de conclusie van de deelnemers aan de 12e jaarlijkse vergadering van organisaties voor de vrije markteconomie. De bijeenkomst werd ditmaal in Washington DC gehouden. Van 1-3 november waren dertig Europese organisaties er te gast bij ongeveer eenzelfde aantal Noord- en Midden-Amerikaanse organisaties. De boodschap van het socialisme is ‘do your own thing, don’t bother about the consequences, the government will look after you’. De socialisten vervangen de marktorde door een politieke orde die zowel asociaal als economisch inferieur en onzeker is. Menswaardigheid, integriteit en verantwoordelijkheid voor het eigen leven en het eigen gezin komen in een politieke orde op de tweede plaats na het ongrijpbare groepsbelang.
De Amerikaanse organisaties demonstreerden aan de hand van enige voorbeelden hoe zij met verbluffend eenvoudige acties meer begrip voor de markt en de rechtsorde in onze samenleving weten op te wekken. Coors bierbrouwerijen in Colorado bijvoorbeeld wist binnen een jaar tijd de meerderheid van haar 8500 personeelsleden de eerste beginselen van de marktorde bij te brengen. De testuitslagen waren boven ieders verwachting en de kosten slecht $4,- per werknemer. In Canada is de Federatie van onafhankelijke ondernemers bezig uit te rekenen hoeveel de belastingbetalers uitsparen door haar antipolitieke acties. Het ziet er naar uit dat voor iedere dollar die de Federatie uitgeeft de overheid $1,000,- minder uitgeeft.
De voordrachten van prof. Meiselman en prof. Sennholz over de dollarcrisis vonden toevallig plaats op de dag dat de goudprijs met $20,- per ons daalde als gevolg van de aankondiging van president Carter dat hij ‘iets’ ging doen tegen de waardevermindering van de dollar. De verleiding voor de amerikaanse regering om de inflatie verder op te jagen is echter zo groot dat er hoogstens van een kleine pauze in het inflatiefeest sprake is. Als Carter over twee jaar door een vrije marktpresident wordt opgevolgd krijgt Amerika zijn laatste kans om van het geldbederf en de daarmee gepaard gaande vernietiging van economie en moraal af te geraken.