Als u na alle belastingen nog wat geld wilt sparen voor uw oude dag, hebt u het grote probleem hoe u dit veilig kunt bewaren of beleggen..

Wel, dat moet u dan maar vergeten, want een veilige belegging bestaat niet meer. Door de geldschepping van alle regeringen van de hele wereld hebben wij een inflatie die uw spaarcenten steeds minder waard maakt. Bovendien maakt de inflatie het bedrijfsleven kapot, waardoor ook een belegging in aandelen geen veiligheid geeft. Wat was dat vroeger toch een rust. Als je maar degelijke aandelen kocht, kon je je zorg verder vergeten. Maar die tijd is voorbij en wij moeten toch wat doen met ons geld.

Begin juni is er op de Bahamas een grote conferentie gehouden, waar personen uit de hele wereld over dit probleem hebben gediscussieerd. Misschien is het hoofdprobleem wel of wij moeten uitgaan van een voortdurende inflatie of dat wij er op moeten rekenen dat die inflatie snel uit de hand gaat lopen. Als dat gebeurt en wij krijgen een hyperinflatie, dan “gaat het geld kapot” en kunnen wij in deflatie en in een enorme depressie terecht komen.

Het ergste geldt dit voor de Amerikaanse dollar. Dit omdat er voor de dollar geen goede dekking is. De Amerikaanse regering heeft zoveel nieuw geld gecreëerd, dat zij afgestapt is van een koppeling van geld aan goud. De koppeling zou een blokkering betekenen en dat willen de geldscheppers niet hebben. Zij moeten vrijuit de drukpers kunnen laten draaien. Ludwig von Mises heeft reeds lang geleden gezegd, dat alleen een regering het kan presteren om een waardevol product zoals papier te nemen, er wat inkt op te drukken en het totaal waardeloos te maken.

Als nominaal geld dan niet veilig is voor uw toekomst, wat dan wel? Op de conferentie was bijna iedereen het er over eens, dat goud een goede beveiliging geeft. Ook al willen de regeringen er af, de burgers en de maatschappij weten al eeuwen dat goud een waardevol product is en zal blijven. Daarom is het aan te raden, dat iedereen die wat voor een veilige toekomst wil sparen, een deel van zijn geld nu omzet in goud. Dit kan door op een bank goudstaven te kopen. Deze zijn in allerlei groottes verkrijgbaar. Meer voor de hand liggend is echter om Kruger Randen te kopen. Een Kruger Rand is een munt van puur goud, die precies één troy-ons weegt (goud wordt op de wereldmarkt verhandeld in troy-ounces). Op dit ogenblik kost een Kruger Rand in Nederland ongeveer fl 450,-. Deze Kruger Randen beschermen u niet alleen tegen het kapot gaan van het geld, maar ook tegen chaos. Als door de monetaire chaos, die gaat komen er ook geen transport of voedsel mogelijkheden meer zijn, kunt u die met gouden munten altijd kopen. Dit is onlangs weer gebleken voor vluchtelingen uit Vietnam, die alleen het land uitgekomen zijn omdat zij in goud konden betalen. Dit lijkt voor ons allemaal erg ver weg, maar de mensen hebben al eens vaker gedacht dat bepaalde dingen bij ons niet zouden gebeuren. De Tweede Wereldoorlog en treinkapingen zijn daarvan erg nare voorbeelden.

Goud is een goede belegging. Dit geldt ook voor zilver, al is niet iedereen even sterk overtuigd van zilver. Dit omdat zilver ook voor een groot deel een industrieel product is en als het slecht gaat met de industrie, zal er niet meer zoveel zilver gebruikt worden, waardoor het dan weer in prijs daalt. Omdat op dit moment meer zilver verbruikt wordt dan er wordt geproduceerd, moet het schaarser worden en daardoor duurder. Velen zijn ervan overtuigd, dat zilver zelfs nog meer in waarde zal stijgen dan goud. Een deel van uw spaarcenten te beleggen in zilver is dan ook verstandig.

Een derde “tamelijk veilige” belegging is ook de Zwitserse franc. De Zwitserse franc is de enige munt in de wereld, die een inflatie van bijna nul procent heeft. Daarom is deze munt in de afgelopen jaren ook gestegen van fl 0,70 tot bijna fl 1,20. Dit is een verhoging van meer dan zeventig procent. Men kan ook zeggen dat onze gulden in die tijd zeventig procent in waarde is gedaald. En dan is onze gulden nog lang niet zo erg gedaald als de dollar of het engelse pond. Hoe gek het ook klinkt, de Nederlandse gulden staat nog ergens bij de eerste vijf wat betreft degelijkheid. Uit het grote verschil met de Zwitserse franc blijkt echter dat voor belegging de franc verreweg de veiligste is.

Onroerend goed heeft het nadeel dat het zo moeilijk snel te verkopen is. Een eigen huis is echter altijd een goede belegging, zeker als u toch van plan bent om in een bepaalde omgeving te blijven wonen.

Natuurlijk is over beleggen zeer veel te vertellen. Omdat het veiligstellen van uw bezit direct te maken heeft met uw vrijheid, zullen wij proberen in de Vrijbrief regelmatig iets over deze materie te publiceren.

3 REACTIES

 1. Kan iemand mij vertellen hoe ik in zilver kan beleggen?
  Moet ik dan opzoek gaan naar zilver mijnen, of naar fondsen?

  Elke raad is welkom

  Groeten
  Davy

 2. Je kunt baren zilver kopen of aandelen kopen, bijvoorbeeld bij ABN Amro. Baren kun je kopen op Ebay of op website’s zoals Kitco.com
  Als je in mijnen gaat beleggen, moet je wel opletten of deze mijnen unhedged zijn of niet, anders verkopen ze namenlijk zilver tegen een vaste prijs dus dan schiet je er niks mee op bij stijgende zilverprijzen.

Comments are closed.