De afgelopen week was de derde dinsdag in Nederland (en in de rest van de wereld), maar in Nederland is dat de dag dat de regering de begroting presenteert. Hoewel de pers dit ziet als de afsluiting van de nieuwsloze zomer/komkommertijd en de kranten er vol van stonden, was er voor ‘ons’ natuurlijk weinig nieuws.

Besparing betekent in de Haagse terminologie dat de uitgaven weliswaar de staatsinkomsten overtreffen, maar dat het perentage van het tekort gedaald is. Per saldo is het tekort nu opgelopen tot zo’n fl 26.000,- schuld per hollandse kop. Dat lijkt te overzien, maar dat is dus ca. fl 100.000,- schuld per gezin en nog veel meer per belastingbetaler, die nota bene al jaarlijks betaalt.

Maar vadertje staat zegt dat het er allemaal rooskleurig uitziet, als we zo door gaan mogen we misschien wel aan de Europese Monetaire Unie meedoen! Wow daar hoopten u en ik al jaren op; in de gedachte van dat als een kleine Nederlandse/Belgische overheid kleine fouten maakt, dan zal een grote Europese overheid wel … goede dingen doen.

Over grote dingen gesproken, hadden we eerst het uitzonderlijke unieke geval van een Barings valutahandel schandaal, Daiwa doet het dunnetjes over met een verlies van meer dan 1 miljard dollar door een handelaar geproduceerd tijdens een 10 jarige carrière. Zo uniek was Barings dus toch ook weer niet?

Anderzijds zou je kunnen zeggen dat misschien vanwege Barings, binnen allerlei banken nog eens goed is gekeken of alles wel klopt. En ja, de winst van Daiwa is normaal ongeveer dit eenmalige verlies, dus dat overleven ze wel.

Toch nog maar even nadenken over investeringen in Japan. Er zit daar ook nog een paar miljard dollar (400) in waardeprobleempjes bij de verscheidene banken en kredietinstellingen; dat hoeft voor u geen probleem te zijn, daar zijn Japanse belastingbetalers bij uitstek geschikt voor. Verder zoekt men het in wat kunst- en vliegwerk, bijvoorbeeld door de rente zo laag mogelijk te drukken. Daarmee kunnen de banken hun reserves aanvullen: ze lenen geld voor 0.5% en lenen het uit voor 2 of 3%. Daar zit procentueel meer tussen dan bij respectievelijk 6 en 8%

Ik ga er hier op in omdat u zou kunnen overwegen om als u geld leent, dit in Yennen te doen. Niet om u te yennen, maar denk even mee: u leent tegen een lagere rente en de kans is groot dat de Yen ook nog daalt gezien de economische situatie. De rekenaars onder ons overwegen om Yen/$ puts te kopen. Dat verlaagt het risico, maar vereist wel wat meer kennis.

Dat brengt me weer op de hypotheekrente. Deze is nu zo laag dat ik echt eens zou overwegen om nu uw hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten en misschien zelfs het leenbedrag te verhogen. Tussen nu en twintig jaar is de rente ‘gegarandeerd’ enkele malen veel hoger dan nu. Door nu extra hypotheekruimte te creëren, kunt u die ruimte straks gebruiken om (staats)obligaties te kopen.

Andere mogelijkheden liggen er in Chili, ik schreef daar al eerder over. Nadat de overheid zich daar uit veel gebieden terugtrok, ging het er aanzienlijk en aantoonbaar beter. Reden om eens naar Chili te kijken is dat er enkele aandelenbeleggingsfondsen zijn (plaatselijke Robeco’s) die 25-30% lager noteren dan hun werkelijke waarde. U koopt dus iets dat bij liquidatie 25-30% meer oplevert. Dat hebben sommige grote beleggers ook ontdekt en die gaan nu die fondsen kopen en trachten dan te bereiken dat die fondsen geliquideerd worden of dat ze hun eigen aandelen moeten inkopen.

Indertijd hebben we daar aan meegedaan bij Maleisië Capital, wie weet lukt het nu ook weer. Overigens loopt er zo’n proces met Thai-Asia in Hong Kong, maar door gerechtelijke procedures kan dat nog wel even duren, waardoor ik dit nu niet zou aankopen.

Dan nog even wat speculasies, omdat de Sint dit jaar weer vroeg komt: ik noemde al eerder San Andreas voor lood en zink, dan Northern Orion en Voisy Bay voor koper en Xavier voor Russische olie. Voor aankoopkoersen moet u me even bellen, want momenteel veranderen deze enorm per dag.