Is er een bodem?

De afgelopen dagen hebben we in de goud- en zilverprijzen weer eens een paar uitersten gezien. Was vorig jaar de prijs 850 dollar per ounce, inmiddels zijn we op de helft aangeland. Let wel, in dollars. Gerekend in guldens is goud relatief stabiel gebleven vanwege een stijging van zo’n 40% van de dollarkoers. Zilver heeft zelfs in guldens een flinke tik naar beneden gekregen. Wat zijn nu de redenen hier achter en hoe spelen we op deze situatie in?

  1. Men denkt dat Reagan een heel eind komt met zijn inflatiebeperking. De laatste cijfers in Amerika wijzen inderdaad in die richting. En inflatieverwachtingen zijn altijd mede prijsbepalend voor- edele metalen
  2. Door de hoge rente hier en in Amerika kiezen veel beleggers ervoor hun geld gewoon op rente te zetten. Zeker als dat dan zo gedaan kan worden dat over de rente geen belasting schuldig is, zijn er rendementen van 14% te behalen zonder risico. Waarom dan nog edele metalen kopen?
  3. De economie begint slechter te worden; ook al door die hoge rente, waardoor er weinig geïnvesteerd wordt. (Investeren betekent vaak dat er geld geleend moet worden en dat is nu erg duur.) Als het slechter gaat in de economie zullen er minder mensen investeren en dus ook minder edele metalen kopen.
  4. De zilververkopen van de Amerikaanse overheid. Deze verkopen hebben de zilverprijs flink gedrukt. Ik zie hierin echter een zeer grote kans voor de belegger. Immers, wat ze nu verkopen, kan in de toekomst niet meer de prijs bedreigen

Welk scenario is er dan nu te verwachten?

  1. Eerst zal bij lagere inflatie en slechtere economie de rente in Amerika gaan dalen. De rente in Europa zal volgen, zodat de dollar voorlopig boven de Hfl. 2,50 blijft. Beleggingen in $-obligaties zijn in deze fase erg goed
  2. Pas als we dan door een economisch dal gaan en de rente dalend is, zullen de achtergebleven Dow Jones aandelen een goede stijging kunnen hebben
  3. In de derde fase zullen we hogere inflatie zien, hetgeen ongetwijfeld veel hogere waarden in de edele metalen zal geven

Het advies om thans bonds te kopen en elke maand iets in edele metalen te beleggen blijft onvoorwaardelijk van kracht.