De aandelenbeurzen

Het bekende gezegde: “Sell in may and go away” lijkt weer op te gaan. Echter, na de laatste koersdalingen in de VS (120 punten van de Dow Jones index, of zo’n 6% in 10 dagen) en Duitsland, doen zich nu nieuwe koopkansen voor.

De dalingen zijn n.l. te groot, te snel en gezond, terwijl de fundamentele achtergronden nog steeds goed zijn. Economisch gezien kunnen we nog best een paar jaar vooruitgang boeken: de olieprijs is laag, rente is laag, (nog) weinig inflatie, koopkracht neemt toe. De enige wolkjes aan deze stralende economische horizon zijn:

– de zwakke dollar, overigens best aardig voor de Amerikanen: het vergemakkelijkt hun export, bemoeilijkt buitenlanders die iets in de VS willen verkopen en terwijl velen de afgelopen jaren hun geld op dure dollars tegen hoge rente hebben uitgezet, betalen de Amerikanen die nu met goedkope dollars terug.

– De schulden van ontwikkelingslanden, met goedkopere dollars en lagere rentes, plus een lagere olieprijs, wordt de kans op afbetalen iets groter. Zelfs een olie-exporterend land als Mexico betaalt een 1/2 miljard $ minder aan rente, zodra, zoals vorige week, de rente in de VS 1/2% omlaag gaat.

– De inflatie die zal beslist gaan toenemen. Waren de inflatiecijfers de afgelopen tijd laag, dan was dat vanwege een aantal prijsdalingen van olie etc. Als die prijsdalingen ophouden, zal het inflatiecijfer toenemen.

Al met al best een plaatje waarbinnen aandelen gekocht kunnen worden en na nog wat rentedalingen, obligaties verkocht.

Op mijn kooplijstje staan wederom: Duitse warrants, aandelen VW, Deutsche Bank. Nederland: Hoogovens, KLM warrants en op langere termijn Philips.

US: Call opties Standard and Poor 100 index b.v. sept.

245 (dan doet U mee met een algemene beursstijging als die inderdaad plaatsvindt tussen nu en september)

Valuta: Op korte termijn zie ik weinig veranderingen binnen Europa. Het Engelse pond kreeg wat te verduren, maar zal wel weer bijtrekken, slechts 6% van de Engelse export is olie.

De dollar blijft maar zakken t.o.v. de yen, maar toch niet veel meer t.o.v. de ƒ of DM.

Edele metalen kunnen, zie inflatie, geleidelijk aan gaan stijgen. Grote winsten op korte termijn kunt U niet verwachten.