De vrije markt in een vrije val?

Wellicht is als titel beter “de gevallen markt in een verpolitiekte economie”.

Wat er de afgelopen weken gebeurd is, grenst aan het ongelooflijke en was in ieder geval onverwacht.

De profeten die een val voorspelden, wat de meesten al 20 maanden elke maand deden, en nog wel 20 maanden zouden hebben gedaan, waren ook allen verrast met de enorme dalingen overal.

Ondergetekende had zoiets ook niet voorzien. Dat veel van de aandelen koersen in de VS op lucht gebaseerd waren, was weliswaar reden om nauwelijks iets in de VS te beleggen, maar des te harder komt dan de tik als andere beurzen een minstens zo’n harde klap krijgen. Terwijl die andere beurzen veel reëler gewaardeerd waren.

Wat doe je nu in zo’n situatie?

Allereerst trachten rustig te blijven; meedoen aan de paniek en als lemmingen achter de verkoopgolf aanlopen is niet de beste methode.

Daarna eens goed redeneren wat er aan de hand is. Simpel gesteld kwamen er nogal wat zaken tegelijk bij elkaar:

 1. Baker, VS minister van Financiën, vertelde in het voorafgaand weekend dat de dollar rustig verder omlaag kon
 2. stijgende rentes, die zouden kunnen leiden tot lagere bedrijfswinste
 3. angst voor inflatie
 4. angst voor recessie, c.q. het eind van de economische opleving
 5. angst voor US begrotingstekort

Wat staat daar tegenover?

 1. die dollar kan inderdaad nog verder omlaag, maar een uitspraak durf ik niet te doen
 2. stijgende bedrijfswinsten over praktisch de gehele wereld
 3. terecht is inflatieangst gezien de enorme toenames van alle geldhoeveelheden
 4. een recessie kan altijd, maar om aandelen tegen de helft of minder van hun boekwaarde te laten verhandelen lijkt me wat overdreven. Ook is het voor mij nog steeds erg vreemd als je op aandelen als bijv. AMRO, AMEV en Kon. Olie zo’n 7% dividend rendement maakt.
 5. dat US begrotingstekort is er en kan best minder, maar – dat was al een tijdje zo en is echt niet erger procentueel dan in Europa.

Kortom: waar hecht je de meeste waarde aan. Maar een ding is zeker: de markt heeft altijd gelijk. Gezien de enorme daling (alleen in VS al zo’n f 11.200.000.000.000) zullen er nogal wat schommelingen blijven.

Vergeet maar dat we snel terug op de oude niveaus zullen staan. Dat er echter fundamenteel best veel redenen zijn om wat op te kopen is voor mij een feit maar doe dat dan heel voorzichtig en zeker niet met geleend geld.

Twee mogelijkheden wil ik u hierbij geven:

 1. schrijf putopties voor het bedrag voor welk u een bepaald fonds toch wilde kopen. Bijv. de puts jan Philips 35, Nat. Ned. 50 of AMRO 60; u krijgt dan per put ca. 500,- met daarbij de mogelijke verplichting om de aandelen te moeten kopen. U zou ze dan kopen op resp. 35,50 of 60, maar u had al zo’n 5,- per aandeel ontvangen, dus ze kosten u resp. 30, 45 of 60. Dus al weer zo’n 10% lager dan ze nu noteren. Zakt de koers verder dan moet u kopen, maar heeft u al een deel van het verlies opgevangen via het bedrag van de putverkoop. Stijgt de beurs, dan hoeft u de aandelen niet te kopen en is het bedrag van de putverkoop ca. 500,- of zo’n 10% voor u.
 2. koop warrants in van Ommeren B, Staal B, AMRO (eurowarrants) AKZO. Met relatief weinig geld doet u toch mee waarbij u een redelijk klein risico loopt.

Kanttekening:

 • ik zou het geld dat u voor deze aankopen denkt te besteden in 2 of 3 delen splitsen: 1 deel nu en 1 of meerdere delen indien de beurs nog eens 10-15% zakt.
 • callopties zouden ook te overwegen zijn, maar de premies zijn dusdanig hoog dat ik die nog te duur vind.

Wat heeft goud in de tussentijd gedaan?

Wel, duidelijk bleek de waarde bij panieksituaties. Goud steeg vooral naarmate de beurs onrustiger was. Juist hiervoor adviseer(de) ik u goud. Wij weten nooit of de Down Jones (nog) eens 1000 punten omlaag gaat maar in alle paniek blijkt meestal weer dat goud zijn waarde behoudt.

P.S. Waar ik me zorgen over maak, c.q. erger is, dat zodra er allerlei onverwachte dingen gebeuren, meteen de roep om overheidsinvloed ontstaat. Alsof die een vrije markt kan ondersteunen. Ze zouden wel willen! Pas dan ga ik me zorgen maken. Zoals bijv. nu in Nederland waar de Nederlandse Bank gaat handelen in obligaties om de rente te stabiliseren. “Er is overleg geweest om de mogelijke inflatoire effekten gevolgen te beperken”.

Lief hè?