Om een aantal punten op een rijtje te zetten, geef ik U hierbij een scenario dat van toepassing is op beleggingsgebied. De bedoeling van een scenario is om, met Uw specifieke wensen, eisen en mogelijkheden, tot een keuze van beleggingen te komen. Indien U assistentie wenst op dit gebied, stuurt U ons dan even een kaartje.

Scenario.

Een scenario is een samenvatting van onze gedachten over beleggingen. Het is gebaseerd op een aantal veronderstellingen. Die veronderstellingen kunt U gedeeltelijk in mijn artikelen terugvinden.

  1. Een stijgende economie in alle westerse landen zorgt voor hogere aandelenkoersen. Het economisch herstel is nog niet halverwege. Vooral de fondsen die achtergebleven zijn: basisindustrie, mijnbouw en vastgoed zijn nu interessant. Daarbij zijn deze industrieën redelijk inflatie vast.
  2. Omdat hoge(re) rente en de presidentsverkiezingen in de VS voor de nodige onzekerheid zorgen, zullen de VS aandelen niet spectaculair stijgen tot het 4de kwartaal 1984 of tot er duidelijkheid is over de rente.
  3. Door een zich verbeterende economie,kunnen de overheidstekorten dalen (belastingen op winsten nemen toe en de uitgaven aan werklozen nemen af). De meeste overheden zien dit als een kans om meer uit te geven aan programma’s die in de ijskast stonden. Echter de economie gaat ooit weer eens wat omlaag en dan zijn net de kosten van die programma’s op hun hoogtepunt. Dus leiden die tot uiteindelijk hogere overheidstekorten.
  4. De verbeterende economie laat het bedrijfsleven en de consumenten toe om meer geld te lenen. Dit lenen zal de rentepercentages verhogen. Zet Uw geld dus niet te lang op deposito, maak een verkoopschema voor Uw obligaties en overweeg een schuldpositie met een langjarige vaste rente.
  5. De wetten van de zwaartekracht zullen eerstdaags weer toegepast gaan worden op de dollar. Een lagere dollar, hogere yen, een redelijke gulden tenzij in Nederland de kruisrakettensituatie tot een ontploffing komt. (Het ironische is dat ze, nog voor ze geplaatst zijn, in Nederland meer hebben lamgelegd dan ze ooit in Rusland zouden doen). De Belgische frank zal zich voorlopig kunnen handhaven, hoewel grotendeels dankzij tijdelijke zwakte van de DM en gulden.
  6. Edele metalen zijn dicht (voor?) bij hun bodem. De inflatie zal toenemen en ondersteunt de edele metalen. De procentuele stijging, maar ook het risico zal het grootst zijn bij a. Noord-Amerikaanse mijnen, b. Zuid-Afrikaanse mijnen, c. zilver, d. platina, e. goud.

Met het scenario en door rekening te houden met Uw aard en situatie kunt U nu, Uw specifieke beleggingskeuze maken,