Valuta’s. Lang voorspeld, maar ook lang verwacht is de dollar dan gedaald. De overdreven snelle daling bevestigt de overdreven hoogte van deze valuta. Hoewel je in dit soort markten beter geen voorspellingen kunt doen, verwacht ik rond de Hfl. 3,50 toch wel een consolidatie. Doorgaand op valutakoersen, zou ik voorzichtig zijn met Lires en zelfs met Franse Francs. De kans op een aanpassing naar beneden is reëel, o.a. omdat men dat nu kan wijten aan de val van de dollar. Niet dat dat een reden is, Lires en Francs zijn gewoon zwak en hun economie blijft achter bij de rest van Europa. De Yen heeft nu stijgingskansen, terwijl gulden en DM sterk zullen blijven. Degenen die een tijdje terug ponden kochten en deposito’s erin namen hebben hoge rente en goede koerswinst. Vanaf nu verwacht ik een stabiel pond (dus niet veel stijging meer en ook weinig kans op dalen).

De Westerse economieën (zijn er andere?) zullen zich sterk blijven ontwikkelen. Door de traditionele achterstanden die Europa in dit opzicht altijd op de V.S. heeft, zie ik vooral in Europese aandelen goede mogelijkheden (met deze dollar koop ik nog steeds niet graag U.S. aandelen). Het lijstje van koopwaardige aandelen is: Arbed, Kon. Olie (voor echt lange termijn), Duitsland warrants of aandelen Mannesmann, BasF, Bayer, Hoechst. (De warrants van deze 4 zijn zeer interessant.) Linde. Ahold is ook nog steeds koopwaardig, ook de warrants.

Dat de V.S. steeds weer een stapje voor is, bleek uit de hogere inflatiecijfers. Daar begint het al. Dat, plus een dalende dollar is goed voor edele metalen. De paniekerige stijging van $ 50 in twee dagen doet ouderwets aan. Maar geeft ook aan dat elk excuus nu aangegrepen zal worden om goud te laten stijgen. (Tot nu toe werd elk economisch nieuws als negatief voor goud geïnterpreteerd, nu is het andersom.) Kortom het wordt tijd om Uw goud-aankoopprogramma, zo U dat nog niet had uitgevoerd, iets versneld uit te voeren.

Warrants zijn langlopende rechten om aandelen te mogen kopen tegen een afgesproken prijs (opties voor enkele jaren). Stijgt het aandeel in koers, dan stijgt de warrant vaak veel meer. Procentueel zit U met een warrant beter bij koersstijging, terwijl het eventuele verlies beperkt wordt omdat de prijs van de warrant veel lager is. Het is eigenlijk een ideale belegging voor de kleine man (of vrouw). Op warrants krijgt U geen dividend (op aandelen wel) maar met hoge belastingen is dividend toch niet zo interessant.