Beste Uncle Sam,

Mijn vriend Mack Jones uit Rutherford County, ontving vorig jaar van de overheid een cheque van $1000 voor het niet fokken van varkens. Daarom wil ik dit jaar beginnen met het “niet-fokken van varkens”.

Wat ik wil weten is, wat naar uw mening de beste soort fokkerij is om geen varkens op te fokken en wat het beste soort varken is om niet te fokken. Ik geef de voorkeur aan het niet fokken van langoren, maar als dat geen goed ras is om niet te fokken, wil ik ook best geen yorkshires of durocks fokken. Het moeilijkste zal gaan worden om te inventariseren hoeveel ik er niet gefokt heb.

Mijn vriend Mack is erg optimistisch over de toekomst van zijn bedrijf. Hij heeft meer dan 20 jaar varkens gefokt en het meeste dat hij ooit eraan verdiend heeft was $400 – tot vorig jaar, toen hij een cheque kreeg van $1000 voor het niet fokken van varkens.

Als ik $1000 kan krijgen voor het niet fokken van 50 varkens, krijg ik dan $2000 voor het niet fokken van 100 varkens, enz? Ik ben van plan om op kleine schaal te beginnen en me te beperken tot ongeveer 4000 varkens. Dat betekent $80.000; dan kan ik een boot aanschaffen.

Nu wat anders. Die varkens die ik niet zal fokken, zullen ook geen 100.000 schepen maïs eten. Ik begrijp dat u ook betaalt voor het niet verbouwen van maïs. Wilt u me dus ook betalen voor het niet verbouwen van 100.000 schepen maïs, die ik niet ga voeren aan de varkens die ik niet ga fokken? Ik wil zo spoedig mogelijk beginnen, daar het me nu de beste tijd van het jaar lijkt om geen varkens te fokken.

Hoogachtend,

Oliver Shagnaster.

P.S. Kan ik, als ik een bedrijf heb voor het niet fokken van varkens, wel 3 of 4 varkens voor mezelf opfokken – net genoeg om wat ham en spek van te kunnen eten?

Uit het Amerikaans vertaald door R. Jongen-van Roon.