ir. H.J. Jongen sr.

Voorzitter Stichting LIBERTARISCH CENTRUM.

“EUROPAMEISTER” stond op het grote bord in het stadion in München toen het Nederlands voetbalelftal op 25 juni won van het Russische elftal.

De Nederlandse ploeg had een goed toernooi gespeeld en veel kijkers hebben er veel plezier aan beleefd. Voetbal is een sport waarbij een individuele speler zijn capaciteiten geheel kan ontplooien, terwijl ook de samenwerking in het team essentieel is. Het individu kan toveren met de bal, het team moet de overwinning waar maken.

Om als team goed te functioneren is er in de sport, net als in het bedrijfsleven, veel nodig. Er moet een doelstelling zijn waar alle betrokkenen achter staan. Er moet een taakverdeling zijn; ieder moet zijn taak kennen en leren om die taak waar te maken. Inclusief het overnemen van de taak van een medespeler als dat nodig is. Een speler zal niet de bal in zijn eigen doel laten rollen als de keeper uit zijn doel is omdat “hij daarvoor niet is aangenomen”.

Mentaliteit en moreel spelen een grote rol. Op het moment dat men niet meer in het doel (de overwinning) gelooft, gaat men verliezen.

In het toernooi om de Europese beker hebben we dat alles (en nog veel meer) duidelijk kunnen zien.

Al deze factoren hebben niets met collectivisme te maken. Dit is wel het geval met het gedrag van veel toeschouwers.

Als ik als grapje zei: “Wij spelen toch goed”, dan werd daar meestal serieus op doorgegaan. Men hoort de ironie niet eens. De opmerkingen die ik hoorde over de “tegenpartij” leken er vaak op alsof we weer echt oorlog met het land hadden dat die ploeg vertegenwoordigde, en of de spelers de vijanden waren. Nu kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat deze houding door overheden graag gestimuleerd wordt. Subsidies aan de sport helpen om de nationaliteitsgevoelens te stimuleren. “Geef het volk brood en spelen” is kennelijk nog steeds een toegepaste regel, (brood via de landbouwsubsidies).

Veel bedrijven kunnen veel leren van de professionele aanpak van een voetbalteam en zo hun resultaten enorm verbeteren. Maar ook veel individuen kunnen ervan leren. Het is belangrijk om in je doel te blijven geloven en door te vechten tot de laatste minuut. Zodra je niet meer gelooft in een vrije, vredige toekomst, zul je haar ook niet bereiken.