De Wereldkampioenschappen voetballen zijn weer achter de rug.

Ik heb me daarbij zeer verwonderd over de mate waarin veel mensen hun nationalistische gevoelens lieten blijken.

Niet alleen de “vereenzelviging” met het team uit het “eigen” land , speelde een rol. Maar ook de negatieve benadering van de “andere” teams.

Uit nieuwsgierigheid heb ik in het woordenboek “nationalisme” opgezocht. Er stond: “nationalisme is een voorliefde voor het eigen volk (gepaard met een zekere afkeer van het vreemde), (eigen onderstreping ). En dat was inderdaad wat zo duidelijk bleek. Die afkeer voor een andere groep mensen. En waarom? En hoe komt dat?

Eén van de oorzaken is dat nationalisme door overheden bewust wordt gestimuleerd. Het is namelijk in hun belang dat mensen zoveel mogelijk nationalistische gevoelens hebben. Ze geven daarom grote subsidies aan verenigingen die het nationalisme kunnen opwekken. Zij zijn aanwezig bij prijsuitreikingen en andere gebeurtenissen waarbij zij zich kunnen manifesteren. Zo vloog bvb. de heer Kohl (Duitsland) met 50 andere makkers op kosten van de belastingbetaler naar Mexico om de finale van het WK te gaan zien.

Er is niets tegen om je eigen team privé te supporteren, maar dan wel met een positieve benadering dat de beste moet winnen. Het is zeer kwalijk als dit ontaardt in nationalisme.

Ir. H.J. JONGEN SR.

Voorzitter Stichting LIBERTARISCH CENTRUM.