(Pik Neut’s Political Guess-Work)

Als trouwe lezer van de Vrijbrief (let wel: abonnee ben ik niet, totdat ik daar een subsidie voor ontvang) vond ik dat het hoog tijd werd voor iets nieuws. Ik heb een grote klacht tegen de Vrijbrief: er staat teveel in over vrijheid! En maar klagen over de overheid, en kankeren op wetten en regels.

Dat begrijp ik niet. Jullie zijn toch ook gewoon mensen? En mensen hebben regels nodig. En regels moeten door een hoger, wijzer iemand bedacht worden en aan ons gewone mensen gesteld worden. Je zou kunnen zeggen dat de overheid waar jullie zo op af geven een soort vader in het groot is. Een soort god in het klein. Ik heb het ook vaak over pappie Lubbers. En die heeft eigenlijk alleen maar het beste met me voor. En ook voor jullie libertariërs. Want, nu vraag ik je, waar zouden we zijn zonder een overheid? Nu, beste libertariërs, jullie bedoelen het misschien goed maar begrijpen het verkeerd.

Jullie willen toch ook gelukkig zijn? Tevreden en vrij? Nou, ik ook. Maar daar kan ik in m’n eentje ook niet voor zorgen. Gelukkig is pappie Lubbers en al zijn makkers van de overheid zo goed om voor ons allen allerlei regels en wetten te bedenken en in te voeren.

Ik heb hem zelfs al een brief geschreven om hem hiervoor persoonlijk te bedanken. Hij is wel niet zo goed als pappie den Uyl, maar ja, die wordt ook ouder. Ik heb trouwens gevraagd, in die brief van me, of pappie Lubbers niet nog wat regels wil bedenken. Want er is gelukkig al veel geregeld, maar nog lang niet genoeg, en nog lang niet alles.

Zo weet ik b.v. niet of ik nou aan de linker of de rechter kant van de straat moet lopen. Dus ga ik maar met de auto, of de bus. Niet dat ik lui ben. Maar dan is het verkeer tenminste geregeld.

Het Nederlandse volk heeft nog een grootse bestemming om te vervullen! Ik wou de redactie van de Vrijbrief hierbij ook hartelijk bedanken dat ik de gelegenheid krijg af en toe iets in de Vrijbrief te zetten.

En het gaat me nu hierom:

Ik wil in 1987 de Collectivist Man of the Year Award uitreiken.

Maar, ik kom er niet uit in mijn eentje. Ik heb daar een groep voor nodig. Er zijn zoveel goede collectivisten!

Kies daar maar de beste uit.

Dus vanaf nu schrijf ik een toptienlijst met de collectivisten die het hoogst scoren. En dit gebeurt, in samenwerking met de redactie, op grond van kandidaat-voorstellen die de lezers aan de redactie door willen geven. Met goede argumenten!

De collectivist, (of anti-libertariër mag ook), die het langst op de eerste plaats staat, of gewoon het het allerbeste gedaan heeft, (jammer dat Stalin dood is) krijgt dan in 1987 zijn award. Dus: graag uw medewerking!

Trouwens ik heb ook een klein weddenschapbureau opgezet. Wie een gok wil wagen kan het bij mij aanbieden. Als ik het aanneem dan hoor je welke koers je kunt krijgen (b.v. l op 5, of l op 10, of …) en spreken we een bedrag af. Daar zitten natuurlijk administratiekosten bij: 15%.

U kunt op alles wedden, en ik zal veel accepteren.

Bijvoorbeeld:

– de Russen zijn uit Afghanistan voor 1988

– Reagan wordt geen derde maal president.

– Voor eind 1987 zal de BTW op 25 % zitten.

– Voor eind 1986 heeft de LSC een nieuwe voorzitter.

– In 1990 heeft de Vrijbrief hoogstens 500 abonnees

Noem maar op.

Als goede collectivist kun je met mij alle kanten op.

Dus: vergeet me niet te schrijven! Zowel je eigen toptien (of minder) alsook weddenschapvoorstellen. Da’s dan geregeld!

Met persoonlijke groeten,

Pik (P.I. Neut)