Enige weken geleden heeft de hele wereld kennis kunnen nemen van de krakersrellen in de Amsterdamse Vondelstraat. Ook als men de methoden die de krakers gebruiken volstrekt afwijst, is het niet moeilijk enig begrip op,te brengen voor hun standpunt. Het is immers een feit, dat in Amsterdam alleen al zo’n 50.000 woningen tekort zijn. De ironie van het noodlot wil, dat de ware schuldige aan deze woningnood zich bevond op een steenworp afstand van het kruispunt waar de rellen plaatsvonden. In de Tesselschadestraat op de hoek van de Vondelstraat is immers het Algemeen Secretariaat van de Partij van de Arbeid gevestigd. Het is juist deze Partij van de Arbeid geweest die vanaf 1945 op alle mogelijke manieren de werking van het marktmechanisme op het gebied van de woningbouw heeft geprobeerd te frustreren. Door het drukken van de huurprijzen en het binden van de woningbouw aan stapels vergunningen heeft men een situatie gecreëerd waarbij alleen nog verminderd toerekeningsvatbaren het in hun hoofd halen om, anders dan voor eigen bewoning, huizen te laten bouwen. Daarnaast, heeft men nog grote aantallen huizen, juist in de verwaarloosde en daarom goedkope sector door middel van “saneringsplannen” doen afbreken. Wat Amsterdam betreft behoeven alleen maar de Oostelijke Eilanden en de Nieuwmarktbuurt genoemd te worden.

Als ik huisjesmelker was, dan wist ik het wel. Ik zou gelijk een flinke donatie aan de Partij van de Arbeid overmaken, opdat ze ook in de toekomst op dezelfde efficiënte wijze de woningnood in stand helpen houden. Jammer alleen, dat de krakers niet de moeite genomen hebben om hun stenen op het juiste adres door de ruiten te gooien; ze hadden er slechts honderd meter voor behoeven te lopen.