De ‘progressist’/collectivist is altijd voor iets. Maar de libertariër is te vaak alleen maar tegen iets. Dat is de reden waarom de zogenaamde progressieven aan de winnende hand zijn.

Persoonlijk ben ik positief voor alle goede dingen die bestaan. Ik ben bijvoorbeeld een fervente voorstander van een hogere standaard in het onderwijs – en voor meer en beter onderwijs – dan enige ‘progressivist’ die ik ooit ben tegengekomen. Ik wil de best mogelijke medische voorziening voor iedereen. Van harte wens ik dat ieder gezin in de hele wereld goed gevoed zal zijn, en goed gekleed en goed behuisd.

Terwijl de ‘progressieven’ strijden voor minimumlonen en een minimum levensstandaard, zal ik beslist doorgaan met aan de mensen uit te leggen hoe de vrije markt maximum salarissen, een hoge levensstandaard en meer goederen en diensten voor iedereen zal brengen. Ik ben voor het maximum en tégen het minimum.

Als de mensen het zich maar realiseerden dat de verdedigers van deze minima en gemiddelden hun meest dodelijke vijanden zijn. De ‘progressieven’ willen de mensen neerdrukken tot een gemeenschappelijk niveau; de libertariër wil iedere individuele persoon opheffen tot het hoogste dat zijn vermogens toestaat. De ‘progressieven’ willen de mensen standaardiseren; de libertariër wil iedere persoon aanmoedigen en helpen om zijn eigen persoonlijkheid en mogelijkheden ten volle te ontwikkelen. De ‘progressieven’ willen beperken en verbieden en controleren; de libertariër wil de kunstmatige en door de mensen gemaakte obstakels tegen vrede, vooruitgang en welvaart verwijderen.

Als dit is wat u en ik voorstaan, waarom zeggen we dat dan niet? Als wij onze standpunten consequent en krachtig uitleggen, zullen we spoedig die allesbehalve progressieven in het defensief hebben gedrongen, waar ze thuis horen. Want als het gaat om belangstelling voor de werkelijke welvaart van de mensen dan zijn het mannetjes met wel heel weinig visie.

Dean Russel in The Freeman; Foundation for Economie Education, Irvington- on-Hudson, NY, USA. Vertaald en bewerkt door: W.A. Albada. W.A. Albada is lerares natuur- en wiskunde te Terneuzen (NL). Haar interesse voor het libertarisme werd al geruime tijd geleden gewekt en ze zet zich ook actief in om het te helpen verspreiden.