Vorige maand beschreef ik, dat als u recht heeft op uw eigen leven, u dan ook recht heeft op de gevolgen van uw acties. Tevens werd toen verteld waarom “beleggen” in de Vrijbrief behandeld wordt: omdat het namelijk een middel is om uw eigen vrijheid én onafhankelijkheid te vergroten. De volgende stap in het vergroten van uw persoonlijke vrijheid (dus na ervoor te zorgen dat u zo goed d.w.z. zo veilig en winstgevend mogelijk belegt) is in dit verband om zo min mogelijk belasting te betalen.

Dus als in deze rubriek tips gegeven kunnen worden die u belasting besparen, helpen we mee aan het vergroten van het recht op eigen leven. En zowaar, er zijn nog allerlei goede bijkomstige dingen als je praat over beleggen en belasting besparen, n.l.:

  • Beleggen kan extra geld opleveren (daar weten de mensen van mee te praten die op basis van onze adviezen vorig jaar februari goud en zilver gekocht hebben). Dat extra geld vergroot het aantal keuzemogelijkheden dat u heeft, dus meer vrijheid.
  • Belasting besparen levert de overheid minder geld op. Minder belastinggeld betekent (laten we voorzichtig zijn) minder mogelijkheden voor een overheid tot verspilling en tot uitbreiding.

Nu we het toch over de overheid hebben, in feite is zij het die deze rubriek nodig maakt. Als je vroeger wat geld over had kocht je wat aandelen plus obligaties en dan kwam het bijna altijd wel goed. Die tijd is wel voorgoed voorbij. De gemiddelde waarde van aandelen heeft de afgelopen jaren niet eens de inflatie bijgehouden. Obligaties waren helemaal een trieste belegging. Rentevoetverhogingen deden de waarde van obligaties verminderen. En de rente die u kreeg werd praktisch wegbelast. De verliezen door inflatie komen daar dan nog bij.

Blijkbaar moet naar alternatieven gezocht gorden en daar wil ik u graag bij helpen. Dus laten we er in deze rubriek op hameren:

  • vergroot uw persoonlijke vrijheid door o.a. financieel zo onafhankelijk mogelijk te worden;
  • probeer, als het enigszins kan, geen of zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Nu weer terug naar de beleggingen en natuurlijk eerst de goudmarkt. De eventuele reactie die ik u in het januarinummer beloofd had is zo vriendelijk geweest precies op tijd plaats te vinden. Van $ 850 per ounce tot (eventjes) $ 590 per ounce in 2 dagen. Wij zijn erg gelukkig met deze reactie, want dat geeft weer nieuwe kansen om te kopen. Hadden we er bijna nooit bezwaar tegen om voor uw vaste portefeuille te kopen; voor de variabele portefeuille hebben we tot nu toe ons kruit droog gehouden. Stapje voor stapje kan nu ook voor de variabele portefeuilles gekocht worden.*

Ook is het raadzaam om weer zilver te kopen; meer nog dan goud. Zeker op een termijn van 5 jaar zien wij zilcer procentueel veel meer stijgen dan goud. Met de prijsschommelingen van de afgelopen dagen is het ondoenlijk om specifieke kooplimieten aan te geven. Om u echter toch een idee te geven: $ 630 per ounce voor goud lijkt een redelijke basis, maar houdt toch nog rekening met een speling van $ 40 naar boven of naar beneden. Voor zilver is $ 33 enigszins een basis, maar hier geldt zelfs een speling van $3.

De talloze manieren en mogelijkheden om goud, zilver en platina te kopen heb ik hier vroeger al eens beschreven. Kopieën hiervan zijn via de redactie van de Vrijbrief a fl 5,- te verkrijgen.

Ik neem aan het verband tussen beleggen en vrijheid voldoende aangestipt te hebben. Uw specifieke vragen zie ik gaarne tegemoet.

* In de gratis brochure van Total Investment Services wordt uitgelegd hoe een beleggingsportefeuille in te delen. Tevens wordt daarbij rekening gehouden met de aard van de belegger.