Kon u op basis van ons advies in mei goud tegen $ 500 per ounce kopen (Vrijbrief mei 1980) in juni moest u al weer $ 580 betalen en hebben we nog steeds aangeraden om te kopen (Vrijbrief juni 1980). Daarbij lag toen al de nadruk op goudmijnen. Nu is de goudprijs $ 676 per ounce (11 sept.) oftewel een stijging van 35% ten opzichte van mei in 4 maanden. Niet slecht zult u zeggen. Maar kijk dan even met ons mee naar de goudmijnaandelen:

– de Zuid-Afrikaanse zijn t. o. v. mei met zo’n 70% gestegen

– de Noord-Amerikaanse wat grilliger, omdat er veel “rommel” tussen zit. Verdubbelingen binnen een maand zijn echter gerealiseerd.

Het voorgaande is allemaal wel aardig voor wat betreft het verleden, maar wat doen we nu? Fundamenteel s er in de wereld weinig veranderd en dus zijn de redenen (zoals ze in ons T.I.S. Bulletin en hier in voorgaande artikelen opgesomd staan) om edele metalen en goudmijnen te kopen nog steeds aanwezig.

Ik zou u de volgende strategie willen aanraden, voor reeds belegde fondsen en nieuwe gelden:

– de helft in goudmijnen, waarvan 50% in Zuid-Afrikaanse;

– de andere helft in edele metalen, met daarbij de nadruk op palladium, zilver, platina en goud in volgorde van belangrijkheid en winstmogelijkheden.

Natuurlijk is dit een algemene strategie, die per individuele belegger aangepast moet worden. De voordelen van deze verdeling zijn dat u de leuke dividenden + waardestijging van Zuid-Afrikaanse mijnen krijgt. Daarnaast de vermogenswinsten van Noord-Amerikaanse en Australische aandelen. En dan ook nog het (kleine) politieke risico in Zuid-Afrika afdekt d.m.v. andere mijnen en edele metalen. Immers, wanneer er interne moeilijkheden ontstaan betekent dat dat eventueel 70% van de vrije wereld goudproductie en 90% van de palladium en platina productie wegvalt. En u kunt best zelf concluderen wat er met de prijs van deze metalen gebeurt wanneer er zoveel minder op “de vrije markt” komt.

Wanneer u deze Vrijbrief ontvangt neem ik aan dat er juist een kleine reactie in de goud- en aanverwante prijzen is geweest. Dit is dan een mooie gelegenheid om voornoemde strategie, uit te voeren. Veel succes!