Enige tijd geleden werd in het NRC Handelsblad een discussie gepubliceerd over het allochtonenbeleid in Nederland, waarin ook een Marokkaans meisje met hoofddoek haar visie gaf op Nederland. Zij voelde zich als moslima gediscrimineerd vanwege het dragen van haar hoofddoekje, want zij vond het haar vrijheid om dit hoofdbedenksel te dragen en verweet de Nederlanders intolerantie, omdat men haar hierop aankeek en daarop, in haar opinie, discrimineerde.

Het meisje begreep helaas niet, dat het niet alleen om dat ‘hoofddoekje’ gaat, maar om haar hele instelling en kijk op de seculiere Nederlandse samenleving en haar positie daarin. De islam is niet bepaald vrouwvriendelijk, waar het gaat om haar rechten en vrijheden. In de sharia’a-wetgeving is zij maar een halve man waard en in een echtelijke situatie is zij daarom onderdanig aan haar man.

Er is al veel geschreven over de interpretatie van de koran en hadith, de twee heilige boeken van de islam, maar één kwestie staat onbetwist voorop en dat is dat de moslimvrouw in de islamitische wereld een derderangsburger vertegenwoordigt. In het huwelijk wordt van haar absolute gehoorzaamheid verwacht en mag ze af en toe een pak rammel verwachten. De scheiding in de sharia’a-staten behoort alleen toe aan de man, door het drie maal uitspreken van ,,ik verstoot je”. Hierop komt de vrouw alleen te staan, zonder inkomen, gezin en onderkomen, want ook het recht op haar kinderen en huis verliest zij. In verlichte landen als Tunesië en Turkije is de positie van de vrouw per seculiere wet geregeld, maar in de sharia’a-staten zoals Saoedi-Arabië, Jemen, Soedan, Pakistan, Iran en Afghanistan zeker niet.

Wat mij zo teleurstelt in deze ‘verongelijkte hoofddoekjes’ is hun absolute blindheid over en gebrek aan begrip voor de toestand van hun seksegenoten in de sharia’a-staten. Men heeft de mond vol over de vermeende discriminatie van een seculiere staat als Nederland, maar over enige kritiek van het islamitisch recht ten opzichte van vrouwen hoort men hen niet. Geen demonstraties tegen de gruwelijke theocratische dictaturen, zoals Iran en Saoedi-Arabië, waar vrouwen worden gemarteld, gestenigd, onthoofd en opgehangen, alleen vanwege de uitoefening van hun rechten en vrijheden, zoals die door vrouwen in andere landen wel worden genoten, met inbegrip van de ‘verongelijkte hoofddoekjes’. Er wordt zelfs geen enkele kritiek geuit tegen bovengenoemde weerzinwekkende en wrede praktijken.

Ook zijn er ‘fellow travellers’ of medestanders van deze vrouwen in onze faculteiten te bespeuren. Een daarvan is Dr. W. Hofstee, die in een artikel in het NRC Handelsblad op 5 oktober een kritiek gaf op het uitstekende relaas van de filosoof Herman Philipse, waarin de laatste vertelde over de tribalisering van de Nederlandse samenleving. De ‘godsdienstwetenschapper’ Hofstee verweet Herman Philipse, dat er te veel wordt uitgegaan van de ergste gevallen zoals Iran en Pakistan, maar dat in andere islamitische landen wel een discussie wordt gevoerd over de rol van de islam. Dit is maar ten dele zo, want in de meeste gevallen worden critici in die andere landen de mond gesnoerd, omdat deze de stabiliteit van de betreffende landen en regimes zouden aantasten. Pas geleden werd nog een redacteur van de grootste Saoedische krant al-Watan ontslagen, omdat hij kritiek durfde te uiten op het Saoedisch Wahabistisch onderwijs, dat in zijn ogen als grootste oorzaak en als vooropleiding van het terrorisme moet worden gezien.

Ook valt het mij regelmatig op, dat de ‘verongelijkte hoofddoekjes’ bijzonder zwijgzaam zijn over de rol van de profeet Mohammed in de onderdrukking van de vrouw. Men beroept zich op de vrijheid om de hoofddoek te dragen, maar Mohammed heeft duidelijk gezegd, dat de vrouw haar schoonheid moet verbergen om geen aanstoot te geven aan het manvolk. Waarom? Als de vrouw vrij is om te doen en laten wat zij wil, waarom geeft zij dan aanstoot aan een man. De waarheid is anders, de islamitische vrouw is niet in bezit van haar eigen lichaam. Deze behoort altijd toe aan een man, hetzij haar vader, haar zoon, haar broer, haar man of haar oom. Altijd moet zij verantwoording afleggen aan de man, dit is niet alleen cultureel bepaald, zoals bijvoorbeeld Hofstee en de filosoof Hans Achterhuis beweren, maar ook wel degelijk religieus. In feite is de islamitische wetgeving een aantasting van de vrijheid en de natuurlijke rechten van de vrouw en dus in tegenspraak met onze seculiere samenleving. Daarom heeft elke school, universiteit, bedrijf of instituut de vrijheid om hoofddoekjes te verbieden of niet toe te laten. Vrijheid om keuzes te maken zoals deze ‘verongelijkte hoofddoekjes’ willen, betekent tevens ook de vrijheid om keuzes te maken van eerdergenoemde instellingen en tevens ook van seculiere Nederlanders, zelfs als dat als vermeende discriminatie wordt beschouwd.

Albert Spits is medebestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting, een onafhankelijke klassiek-liberale denktank gevestigd in Nederland.

30 REACTIES

 1. Het hoofddoekje heeft weinig of niets met religie te maken. In de Koran staat het dragen ervan niet expliciet beschreven.
  Het hoofddoekje is een uiting van middeleeuwse boerencultuur.
  Uw opvatting over Mohammed is juist. In ons land zou hij al lang wegens pedofilie achter de tralies zitten.

 2. Ik vind dat iedereen zijn uiting van geloof mag doen als het maar niet ten koste gaat van de wet of de juiste sfeer in een stad. Meneer H. de Rooij mag dan wellicht Mohammed een Pedofilie noemen maar volgens mij maakt hij dan de hele Islam belachelijk!. Als hij echt een goed persoon zou zijn, zou hij het dragen van hoofddoekjes respecteren. Als het dragen daarvan niet mag, moet het dragen van Joodse keppeltjes ook verboden worden.

 3. Ik heb op school mijn betoog erover gehouden en daar is uit gebleken dat de regering hoofddoekjes niet moet verbieden. want als ze dat gaan doen, dan moeten ze ook keppeltjes gaan verbieden en kruisjes om de nek. Ik ben blij dat ik mijn betoog erover gehouden heb want ik weet nu ook hoe de mensen er huit de klas over denken.

 4. Ik zou graag zien dat meer moslimvrouwen met hun verhaal naar buiten komen. En ook dat zij niet stilzwijgen over wat er gebeurt met hun zusters in het buitenland. Enne verongelijkt hoofddoekje…zelfmedelijden is niet de oplossing. Omdat je afwijkt van de ‘standaard’ en dat doet iedereen nu wel ongeveer. Maar als je zelf de keuze maakt voor het dragen van een hoofddoek en iemand die geinteresseerd vraagt naar jouw motivatie hiervoor, is dat jouw kans om jou geloof rustig te verdedigen. Ik denk dat veel moslimmeisjes berusten in het feit dat ze na hun studie veelal trouwen en hun leven leiden als huisvrouw.

 5. Ik houd over een maand een betoog over hoofddoekjes omdat dat onderwerp me erg aanspreekt, als iemand al een betoog heeft gehouden, waar heb je de meeste info vandaan gehaald? Mijn emailadres is: flutegirl@hotmail.com
  Alvast bedankt!

 6. Beste mensen,

  Een hoofddoek hoort bij het geloof. Dat mensen daar het fijne niet van weten. Prima, maar geen uitlatingen doen die nergens op gebaseerd zijn. De islam is geen vrouwonvriendelijke geloff. Als je er misschien in zou verdiepen dan zou men weten dat de vrouw wordt gezien als een diamant die je niet aan iedereen laat zien, want dan verliest het zijn waarde. ZO is het ook met de vrouw. Wat heb je eraan om een auto te showen met een half blote vrouw ernaast of erop????

  Wees gegroet,

 7. Beste mensen,

  Een hoofddoek hoort bij het geloof. Dat mensen daar het fijne niet van weten. Prima, maar geen uitlatingen doen die nergens op gebaseerd zijn. De islam is geen vrouwonvriendelijke geloff. Als je er misschien in zou verdiepen dan zou men weten dat de vrouw wordt gezien als een diamant die je niet aan iedereen laat zien, want dan verliest het zijn waarde. ZO is het ook met de vrouw. Wat heb je eraan om een auto te showen met een half blote vrouw ernaast of erop????

  Wees gegroet,

 8. Beste mensen,

  Een hoofddoek hoort bij het geloof. Dat mensen daar het fijne niet van weten. Prima, maar geen uitlatingen doen die nergens op gebaseerd zijn. De islam is geen vrouwonvriendelijke geloff. Als je er misschien in zou verdiepen dan zou men weten dat de vrouw wordt gezien als een diamant die je niet aan iedereen laat zien, want dan verliest het zijn waarde. ZO is het ook met de vrouw. Wat heb je eraan om een auto te showen met een half blote vrouw ernaast of erop????

  Wees gegroet,

 9. Hallo mensen!
  Ik ga een betoog schrijven over het dragen van hoofddoekjes, heeft iemand een goede site?
  Mike Emerich, ik begrijp niet wat u bedoelt met : Nederland is geen moslimsaat, punt!
  Nederlands is geen moslimstaat, dus? We leven hier in een land waar je je mening uit mag spreken, en mensen dus ook hoofddoekjes mogen dragen.
  Gegroet!
  Frederique

 10. Frederique: mijn reactie is wat laat, bij deze dus.
  Allereerst verwijs ik je naar de volgende website.
  http://libertarian.nl/NL/archives/001184.php
  Daarin kun je lezen dat fundamentalistische hoofddoeken NIKS
  met het verkondigen van een mening te maken hebben, trouwens:
  als jij zo tuk bent op die vrouwONVRIENDELIJKE lappen moet je
  ze zelf maar gaan dragen.
  Nog niet zo heel lang geleden zei Ebru Umar het volgende:
  Het uiterlijk bepaalt immers in hoge mate of we ons in de ander willen verdiepen. Een hoofddoek, sluier of chador nodigen daar absoluut niet toe uit.(Nb, chador betekent…. TENT…!!!)
  E.Umar zei ook nog: persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat een vrouw spontaan bedenkt dat zij minder is en minder waard is dan de man. Een dergelijk inzicht kan alleen door consequente mentale onderdrukking worden verkregen.
  Een voor het geval dat je graag boeken leest, de volgende tip:
  WEG MET DE SLUIER, door Chahdortt Djavann, slechts €4,95
  ISBN 902541818-x
  Pas op Frederique dat je je niet dezelfde mentaliteit aanmeet zoals het geval is met de figuren in de volgende website…
  http://www.gunzilla.net/wereldnieuws/2004/juni/2206-01.htm
  M.E.

 11. Er is wel een probleem! Die moslima zijn gewoon gebrainwasht toen ze klein waren! Sinds ze geboren zijn krijgen ze gezeik dat ze die hoofddoek om moeten hebben en trots moeten zijn op hun geloof! hoe ga je ze dan ooit vertellen dat ze eens moeten emanciperen en moderniseren?

 12. Hoofddoekjes

  Zolang er vrouwen zijn die er als snollen bijlopen, moeten hoofddoekjes toegejuichd worden. Ik vind dat je mensen niet hun fatsoen mag afnemen. Maar respect moet hebben voor fatsoenlijke mensen. Want waar gaat het anders heen met deze wereld?

  Groeten,
  Mark

 13. hallo mensen,
  Het dragen van hoofdoeken is verplicht in de islam, het staat ook in de Koran, jullie moeten niet veel dingen verzinnen die niet waar zijn,om echt een beeld te krijgen over de Islam kunnen jullie beter dr in gaan verdiepen, het is niet zo dat als je een hoofddoek draagt niet gerespecteerd wordt. in de Islam ist de vrouw juist heel erg belangrijk er is zelfs een Soura(hoofdstuk) in de Koran die {vrouwen} heet. ik wil jullie iets duidelijk maken:het is niet zo dat vrouwen volgens de Islam ongelijk behandeld worden, jammer dat sommige mensen dat denken, het is wel zo dat sommige Arabische landen dat wel doen, maar dat komt NIET door de Islam maar door hun achterlijke gedachten en mischien ook wel cultuur.
  Groeten,
  Rachida

 14. Ok, de mening over het wel of niet verplicht zijn van de hoofddoek verschilt ook onder de islamitische mensen. Het verschilt, omdat we de Koran verschillend interpreteren. De Sharia-wetgeving is daarentegen heel duidelijk en zeker weten vrouwonvriendelijk. Gelukkig dat een aantal islamitische landen deze wetgeving niet meer hanteerd.
  Het verschil tussen man en vrouw ligt op dit moment niet zo zeer aan de Islam, maar aan de gedachtengang en cultuur. Het zal nog heel wat jaren gaan duren voor dat dat veranderd en wordt gemoderniseerd.
  Gezeur over dat de vrouw een diamant is die je niet aan iedereen mag laten zien slaat nergens op, aldat is gebasseerd op lustgevoelens en machtsvertoon. Ik ben een moslima en weet genoeg over de Islam om te weten dat dit geloof ook zijn foute dingen heeft. Niet door Allah, maar door de mens bedacht!
  groetjes Soraya

 15. Ieder mag geloven waarin hij wil. Maar je kunt mij niet wijsmaken dat elke moslimvrouw zelf voor de islam heeft gekozen. Ik heb stukken uit de koran gelezen waaruit duidelijk blijkt dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. maar het enige verschil dat er bestaat tussen de man en de vrouw is lichamelijk. Als de vrouw dan een diamant is die je niet aan iedereen wil laten zijn, dan zou de man net zo goed een diamant zijn die je niet aan iedereen wil laten zien, en dat zou betekenen dat de man ook gesluierd door het leven moet gaan. Het ‘probleem’ bij de islam is dat moslims voor een groot deel hun leven leven volgens normen en waarden die in de koran beschreven zijn. De Kerk heeft ook een aantal rare ideeen, maar de meeste katholieken streven deze normen en waarden niet na. Het geloof speelt niet meer zo’n grote rol in de westerse samenleving. En dat zou het in bij moslims ook niet moeten doen. Het geloof is namelijk voor iedereen iets anders. Iedereen heeft een andere voorstelling van een god. De ideeen van deze god kunnen je niet van bovenaf opgelegd zijn. Het zijn fabels.
  groetjes Kiki

 16. Opvallend dat ontwikkelde maar om de duvel wel orthodoxe moslims (99% van alle moslims zijn overigens orthodox) zich bij (uiterst lichte kritiek) verschansen in semantiek en bloemrijke quatsch die de wreedheid moet verhullen.
  Voorbeeld bloemrijke maar wrede quatsch, is dat veelgehoorde “ze is een diamant die niet getoond mag worden”: Hee hallo, joehoe 21-ste eeuw is calling: hier bezit de vróuw de diamanten en hier bepáált ze zelf wanneer ze ze in het openbaar toont, lieft aan zoveel mogelijk mensen tegelijk, heren moslims!

  En dan de semantiek: ook in deze discussie wordt weer dat uitgekauwde semantische argument opgevoerd: het is cultuur, geen religie.
  Complete nonsens, want cultuur en religie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  Vikingen hebben geen Olifantsgod (Ganesha) en nergens in de koran staat wat je moet doen bij extreme vorst, hoewel dit boek toch íeder aspect van het mens-zijn gedetailleerd bedilt.

  Ik zie de Koran als een verzameling grotendeels uit de Bijbel en Thora overgeschreven/geinspireerde verzen, aangevuld met arabische superioriteitsgevoelens, arabische culturele voorschriften en arabische wetten (familie- en oorlogsrecht).
  Geen wonder dan ook dat in geislamiseerde landen de godsdienst in het arabisch wordt gepresenteerd.
  Hoezeer het arabisch-zijn in het islamitische cultuurareaal als superioriteitskwaliteit wordt beschouwd, mag blijken uit de bittere klachten van de niet-arabische islamitische landen over hun tweederangspositie binnen de islamitische wereld.
  Ook zijn er nauwelijks toonaangevende islamitische geestelijken (moefti’s) die niet arabisch zijn.

  Het arabische nationalisme is m.i. zelfs dé ontstaansreden van de islam geweest.
  Van meet af aan resulteerde de islam immers in weinig anders dan een virulent expansionisme.
  100 jaar na het ontstaan van de islam was geheel Noord Afrika al geislamiseerd, Moussa ben Noussir stootte in 710 door tot de Atlantische Oceaan.
  En in 711 staken ze al over naar Spanje.
  Niet veel later stonden ze in Frankrijk (waar Karel Martel ze in 732 bij Poitiers terugsloeg).
  Vergis je niet.
  Europa moest toen nog grotendeels gekerstend worden.
  Het zou pas de kleinzoon van Karel Martel, Karel de Grote zijn, die dat eind 9e eeuw voor elkaar kreeg.

  Jammer maar helaas voor de islam-apologeten die beweren dat “het West-Europese Christendom 600 jaren langer de tijd had om te evolueren en liberaliseren dan de islam”.
  Het (via de Kelten binnen gekomen) West-Europese Christendom waaruit ooit de Reformatie, Verlichting en tenslotte de democratie voortkwamen is de bovenstaande feiten in ogenschouw nemende, namelijk een dikke 100 jaar jonger dan de arabische islam.
  Zo.
  Weer een fabeltje naar de schroothoop der Correcte Leugens.

  Quote:
  “E.Umar zei ook nog: persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat een vrouw spontaan bedenkt dat zij minder is en minder waard is dan de man. Een dergelijk inzicht kan alleen door consequente mentale onderdrukking worden verkregen.”

  Dat was keihard raak van de overigens zeer correcte en naar erkenning van de Amsterdamse grachtengordeljetset hakende Umar.

  Hafid Bouazza zei het zo (NRC, 20-9-2002, “Nederland slikt te veel onzin van moslims”):
  “Arme vrouwen: de mannen hebben hen zo diep in het slijk geduwd dat hun voetafdruk nog op hun hoofd zichtbaar is (vandaar de hoofddoek) en zij zijn zo gewend geraakt aan die positie dat ze nu denken dat ze er uit eigen vrije wil vastzitten.”

  De Koranische opdracht tot sluieren vind je overigens in sura 33 (De Bondgenoten; Al-Azhab), vers 59.
  Veel en vaak (en niet per ongeluk) verkeerd vertaald; het woord “naar beneden hangen” kan namelijk evengoed met “bedekken” vertaald worden.

  De site http://www.gironet.nl/home/imaks/faaiin/koran.htm vertaalt het zo: 59. “O profeet! Zeg aan uw vrouwen en uw dochters en de vrouwen der gelovigen dat zij een gedeelte van haar omslagdoeken over haar (hoofd) laten hangen. Dit is beter, opdat zij mogen worden onderscheiden en niet lastig worden gevallen. En Allah is Vergevensgezind, Genadevol.”

  Kortom: de vrouw moet gemakkelijk als vrome moslima herkend kunnen worden aan het verbergen van haar lichaam, anders is ze slechts een hoer en wordt ze niet “met rust gelaten”.
  Zo is de praktijk van Nederland anno 2005 dan ook precies (en zo zie je maar weer eens, dat de 7e eeuwse koran door 21ste moslims nog keurig letterlijk wordt genomen).
  Moslimvrouwen dragen hier om drie verschillende redenen een hoofddoek:

  – omdat ze het vanuit het herkomstland gewoon zijn of omdat hun familie/schoonfamilie dat van hen eist
  – omdat ze zich vastgebeten hebben is het slachtofferistische idee dat niet de islam de agressor maar juist het slachtoffer is, en de hoofddoek tot politiek spandoek voor de politieke islam hebben verheven
  – omdat ze niet aangerand, beknepen, verkracht of nagefloten willen worden.

  Een hoofddoek/sluier zendt onder moslims onderling het signaal uit: “maagd=bezit van haar vader/broers, echtgenote=bezit van haar man/schoonfamilie”.
  Het “respect” voor de gehoofddoekte moslima betreft dan ook niet haar persoon, maar de angst voor (wraak van) de mannelijke clanleden van haar familie of schoonfamilie.

  Waarmee het tegenwoordig vaak door moslims geroepen en geeiste begrip “respect” dan ook meteen gedefinieerd is: “gehoorzaamheid en eerbied uit angst voor represailles”.
  Heel wat anders dan de Westers-verlichte opvatting van dat woord: “erkenning van gelijkheid”.

  En dat is op zijn beurt weer een beknopte samenvatting van het verschil tussen islam en Westerse cultuur.
  Alsmede een verklaring waarom er zoveel terreur-doden vallen om de Westerlingen “respect” voor de islam bij te brengen.

 17. Dit is echt complete onzin. Als meneer Albert Spits zou weten waar hij het over heeft, zou dit hele betoog misschien nog enigszins logisch kunnen zijn. Maar helaas, dit is niet het geval. Ik zou graag willen weten waar hij zijn informatie vandaan heeft, want het klinkt alsof het bij de Ku Klux Klan vandaan komt. Waar slaat het op dat hij beweert dat vrouwen beschouwd worden als derderangs burgers in de Islam? Als hij zich voldoende had geïnformeerd, had hij geweten dat toen de Islam voor het eerst opkwam, men juist erg schrok, omdat vrouwen opeens erfrechten e.d. kregen. Ook kregen vrouwen veel meer rechten bij een scheiding. Een vrouw kan volgens de Islam zelf een huwelijkscontract opstellen om bijvoorbeeld het huis en de meubels op haar naam te zetten. Als de man het hier dan niet mee eens is, helaas, geen bruiloft!
  Ook het gedeelte over het brute straffen van de vrouwen die geen hoofddoekjes dragen klopt niet: het kan dan wel zo zijn dat vrouwen in Saoudi-Arabië, Iran en Pakistan onredelijk worden behandeld, maar dit heeft meer met cultuur dan religie te maken. In de Koran staat dat vrouwen met respect behandeld dienen te worden.

  Ik hoop dat de mensen die het stuk van Albert Spits lezen niet zo makkelijk te beïnvloeden zijn dat ze dit ook daadwerkelijk aannemen, want het klopt allemaal van geen kant. Mijn suggestie is dat U zich voortaan voldoende informeert over een onderwerp voordat U er een stuk over schrijft.

 18. volgens sarah is de islam een dood en uitgestorven iets.

  althans, alle rechten voor vrouwen die zij bescrijft bestaan in ‘islamitische’ landen niet.

  wel in het NIET-islamitische Westen.

 19. moslim, ik?

  nee, ik ben intelligent.

  maar om je andere vraag te beantwoorden.

  dat weet ik omdat ik dat kan waarnemen, net zoals iedereen dat kan.

  is toch niet zo moeilijk?

 20. @ Sarah,

  Dus als je iets wilt kunnen c.q. mogen zeggen over de kwaliteit van het zeewater in de Noordzee, zou je advies moeten vragen aan een haring, deze zwemt daar tenslotte in het rond.

 21. Ik weet niet waarom ik nog de moeite neem om jullie iets uit te leggen. Werkelijk waar, ik heb zelden mensen meegemaakt met zo’n bekrompen geest dat ze deze onzin daadwerkelijk geloven.

 22. heb jij iets uitgelegd dan?

  is mij ontgaan hoor.

  anderen hebben wel de moeite genomen iets uit te leggen en te beschrijven in deze draad.

  overbodige moeite wat mij betreft, want dat alles is toch common knowledge voor iedereen die het zien wil?

 23. Geloof vooral wat U wilt geloven. Ik heb mijn aandeel geleverd en ik vind dat ik dat nog behoorlijk goed heb gedaan voor iemand van 15.
  Bekrompenheid, ja daar kan ik inderdaad niets aan doen.

 24. @Sarah

  Als jij je broek aan wilt houden, moet je niet naar een naaktstrand gaan, tenzij je er gratis kunt eten natuurlijk.

 25. Ik probeer alleen maar wat duidelijkheid te scheppen over algemene misopvattingen. Maar ja, waarschijnlijk heeft u gelijk: u bent inderdaad hopeloos koppig

 26. Beetje bespottelijke reactie, slaat negens op!
  In zekere zin heeft Sarah gelijk.
  Duidelijkheid over misopvattingen, WAT is daar mis mee.
  Ik ga om met moslima’s, waarvan 1 bekeerd is uit een nederlandse gezin.
  Valt allemaal reuze mee alleen de mensen die hier totaal geen begrip over hebben weten NIET waar ze over praten, Thats it!
  Discusies over hoofddoeken, koran, bijbel, Islaam alles wordt door elkaar gehaald, Deze mensen leiden doodgewoon hun eigen levenstijl.
  Ze doen toch hetzelfde als Nederlanders, werken, belasting betalen, aanpassen etc.

  Dus mensen respecteer elkaar zoals je bent…..

Comments are closed.