Het financiële district in Londen, beter bekend als de City, is een broeinest van de loyale Orde van de Vrijmetselarij, die er een gewoonte van maken vreemde rituelen te houden. Maar de Vrijmetselarij heeft niets te maken met de vreemde kleine ceremonie die tweemaal per dag wordt gehouden in het kantoor van N.M. Rothschild & Sons Ltd.

01-gold-bar.jpgVijf mannen praten door hun telefoons voor ongeveer 10 minuten en laten dan de Britse vlag zakken terwijl men aan hun bureaus zit. En dat is alles, de Londense vaststelling van de prijs van goud is een feit. Het vindt plaats om precies half 10 in de ochtend en om exact 3 uur ’s middags. Dezelfde ceremonie wordt telkens gehouden op dezelfde manier en op dezelfde plaats en voornamelijk met dezelfde deelnemers, sinds de eerste goudvaststelling werd gehouden op het kantoor van Rothschild in St. Swithin’s Lane op vrijdag 12 september 1919.

Wel of geen anachronisme, maar het werkt wel om de goudmarkt een momentopname te geven van de goudprijs die op een bepaalde tijd geldt. Toen de vijf vertegenwoordigers elkaar ontmoetten op die eerste vrijdag in 1919, werd goud vastgesteld op 4 pond, 18 shillings en 9 pence, dat is ongeveer US$ 7,50 vandaag de dag (of EUR 6.15). De valuta veranderde van ponden naar dollars in 1968, maar verder is er weinig veranderd in de afgelopen 85 jaar.

De deelnemers aan de eerste vaststelling van de goudprijs waren afkomstig van de Rotschild Bank, die ook daarna deze vergadering voorzaten, Mocatta & Goldsmid, Pixley & Abell, Samual Montegu & Co. en Sharps Wilkins*.

De internationale goudhandel is een 24-uurshandel met de Londense markt die de Oost-Aziatische markt in de ochtend overlapt en de New Yorkse markt in de middag. De Londense goudhandelaren kunnen hun handel slijten vanaf 7.15 tot 19.15. Twee keer per dag zien de vertegenwoordigers elkaar op het Rothschild kantoor om hun goud fysiek te verhandelen. De handelseenheid is een goudstaaf, die ongeveer 400 ounces moet wegen (zo’n 12,86 kg.) en die voldoet aan de specificaties van de Londense baargoudmarkt.

De voorzitter stelt een openingsprijs voor die wordt doorgegeven via de telefoon aan de vertegenwoordigers in de dealerszalen. De voorzitter vraagt dan wie wil kopen en wie wil verkopen en hoeveel 400 ounce staven men wil verhandelen. Als de hoeveelheden niet in evenwicht zijn met de openingsprijs, dan stelt de voorzitter een hogere of lagere prijs voor net zolang totdat het evenwicht is hersteld. Dan geeft hij de prijs door die moet worden vastgesteld.

De dealerszalen kunnen de instructies veranderen aan hun vertegenwoordigers op elk moment gedurende de handel en dat is waarvoor de kleine Britse vlag wordt gebruikt. De vertegenwoordiger geeft aan dat hij zijn belang wijzigt door de Britse vlag te hijsen. De voorzitter kan de goudprijs niet vastgesteld verklaren, totdat alle vlaggen zijn gestreken. Dit alles klinkt erg pittoresk en een beetje ouderwets met de tegenwoordige computerhandel, maar tot 20 ton goud per dag wordt op deze manier verhandeld via deze goudvaststelling.

William Hanley schrijft voor U.K. Market Eye

* Sinds 15 april 2004 is de Rothschild Bank uit de vaststellingscommissie gestapt en zijn de huidige vertegenwoordigers de volgende banken: de Deutsche Bank, HSBC Bank, Barclays Bank, ScotiaMocatta Bank en de Société Général Bank. Een vertegenwoordiging kost ongeveer 2 miljard dollar per zetel.