Op woensdag 12 januari heeft het Europese Parlement tijdens een symbolische bijeenkomst met een grote meerderheid de EU-grondwet aangenomen.

EUROWET_jpg_674151i.jpgDe uitkomst van de stemming was voor niemand een verrassing. Er zijn 500 stemmen voor de constitutie uitgebracht, 137 tegen en 40 europarlementariërs hebben helemaal niet gestemd. Van de tegenstemmers hebben er opvallend veel Tsjechen en Polen zich uitgesproken tegen de grondwet, aan welke hard gewerkt is onder andere door de oude Franse vrijmetselaar Girard d’Estaing. Deze man is een hooggeplaatst lid van de Grand Orient de France, een clubje voor gefrustreerde oude mannen die de wereld willen “verbeteren”. Eén van die verbeteringen is het lobbyen voor, ontwerpen en steunen van de Europese grondwet.

Van alle afgevaardigden die tegen de constitutie gestemd hebben, waren het de Tsjechen die zich relatief het meest eurosceptisch geuit hebben. Tjechië heeft 22 europarlementariërs, waarvan 15 tegen de grondwet waren. Het zijn niet alleen de Tsjechen in Strasburg die zich tegen de grondwet verzetten, ook de Tsjechische president Vaclav Klaus staat bekend om zijn scherpe uitspraken, waarmee hij de socialistische richting van de Europese Unie afkeurt. Klaus is wel een grote voorstander van internationale samenwerking, maar voornamelijk op economisch gebied, zoals bijvoorbeeld een Europese douaneunie. Maar een grondwet die de lidstaten hun soevereiniteit afneemt gaat de Tsjechische president te ver.

Naast de europarlementariërs uit Tsjechië, hebben ook de meeste Poolse afgevaardigden de eurofundamentalisten teleurgested. Van de 53 Polen hebben slechts 15 voor de grondwet gestemd, 19 tegen en 19 hebben zich onthouden van stemming.

Opmerkelijk was de manifestatie “Not in my name” in de hal van het Europese Parlement, die de afgevaardigden van de katholieke partij: Liga van de Poolse Families (Liga Polskich Rodzin – LPR) gezamenlijk met de eurosceptici uit andere landen georganiseerd hebben. “Wij vinden het ontoelaatbaar om de propaganda actie voor de constitutie van het geld van onze belastingbetalers te financiëren” – liet Sylwester Chruszcz van de LPR weten.

Daarnaast zijn de europarlementariërs van de LPR de vergaderzaal van het EU-Parlement binnengelopen met spandoeken: “EU Constitution – Not in my name”, “EU Constitution is Europe’s death” en “Yesterday Moscow, today Brussel”. Hierbij hielden de Poolse afgevaardigden portretten van Karl Marx en Lenin vast, de godfathers van de Europese grondwet. Ook werd tijdens de manifestatie de “Arbeidsinternationale” gezongen.

Deze uitingen werden helaas niet getolereerd door de beveiliging van het Europese Parlement die verantwoordelijk was voor de proconstitutionele sfeer van deze dag. De veiligheidsdiensten hebben met geweld de spandoeken afgenomen, en alle informatiematerialen van de tegenstanders van de grondwet vernietigd. Hiervan hebben later de europarlementariërs van de LPR aangifte gedaan bij de politie van Strasburg.

Dit incident onhulde hoe in de toekomst invloedrijke personen behandeld kunnen worden wanneer zij in het openbaar hardop laten weten niet enthousiast te zijn over de Europese constitutie, of een ander project van de EU.