auschwitz-large.jpg“De geest van het antisemitisme is uit de fles”, zo verklaarde Robert Wistrich, professor hedendaagse Europese en Joodse geschiedenis aan de universiteit van Jeruzalem. De kans is groot dat hij gelijk heeft. Zowel in extreem-rechtse kringen als bij radicale moslims worden de joden opnieuw afgeschilderd als de monsterlijke duivels. Op het internet staan heel wat websites en weblogs waarin het antisemitisme openlijk beleden wordt. Op tal van joodse begraafplaatsen zijn grafzerken besmeurd met een swastika of teksten als ‘Juden raus’, ‘Heil Hitler’ en ‘Wir sind Zurück’. Joodse monumenten en synagogen worden beklad met leuzen als ‘Weg met de Joden’. Tijdens betogingen tegen de oorlog in Irak scandeerden groepjes radicale moslims ‘Hamas, hamas, alle joden aan het gas’. Diezelfde leuze weerklonk op de tribunes tijdens diverse voetbalwedstrijden in Nederland. In het boek Gids voor Islamitische Opvoeding uitgegeven door uitgeverij Noer in Delft en dat vrij te koop is in België en Nederland, staat te lezen dat joden de ‘mensheid door listigheid en slechtheid’ bederven. In België werd een joodse jongen levensgevaarlijk verwond met een mes en in Frankrijk werd een joodse jongen neergestoken door een radicale moslim.

Verontrustend is ook het toenemend aantal gevallen waarin de nazi-symboliek zonder schroom wordt gedemonstreerd en het nazisme als een gewone ideologie wordt voorgesteld. Stuitend was alvast de foto waarop de twintigjarige prins Harry, de kleinzoon van de huidige Britse koningin, in een nazi-kostuum stond. De prins had zich ‘voor de grap’ zo verkleed voor een feestje. Op zijn arm droeg hij duidelijk zichtbaar een band met een hakenkruis. Hoe idioot kan men zijn? En dat voor iemand die waarschijnlijk een uitstekende opleiding heeft gekregen en allicht net zoals tienduizenden andere Britse scholieren een bezoek heeft gebracht aan The Holocaust Exhibition in het Imperial War Museum in Londen. Daar moet hij toch gezien en gehoord hebben van datgene waartoe het nazisme geleid heeft? Daar moet hij toch kennis hebben genomen van het ganse proces van de nazificatie, de invoering van de jodenwetten, de vervolgingen, de deportaties en de moord op miljoenen joden en zovele anderen.

In Frankrijk liet de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen ook weer van zich horen. Vorige week stelde hij dat de ‘Duitse bezetting niet zo onmenselijk was’ en dat de Gestapo geregeld tussenbeide zou gekomen zijn om ‘bloedbaden te vermijden’. Daarmee krenkte hij in het bijzonder de nabestaanden van de 642 burgers die in het Zuid-Franse dorpje Oradour-sur-Glane door de SS waren vermoord. Alle mannen werden toen geëxecuteerd en de vrouwen en kinderen werden in de kerk opgesloten, waarna die opgeblazen werd. Jean-Marie Le Pen is een uitgesproken negationist die vroeger reeds de gaskamers van de Tweede Wereldoorlog ‘een détail in de geschiedenis’ had genoemd. Hij werd ook al veroordeeld omdat hij de naam van de toenmalige Franse minister van Openbaar Ambt Michel Durafour gebruikte in de woordspeling Durafour-crématoir, een verbrandingsoven. Het is dezelfde Le Pen die door het Vlaams Belang aanzien wordt als een vriend. In 2002 feliciteerde Frank Vanhecke hem nog met zijn verkiezingsresultaat bij de presidentsverkiezingen en op het internet staan foto’s van een breed lachende Filip Dewinter die samen met Le Pen het glas heft. Eveneens vorige week raakte bekend dat Koen Dillen, zoon van Karel Dillen en thans Europees parlementslid voor het Vlaams Belang op 11 juli 1992 een bezoekje bracht aan de Waalse oorlogsmisdadiger Léon Degrelle, een uitgesproken negationist die de holocaust omschreef als een joods verzinsel. En ook Koen Dillen hief samen met Degrelle het glas en ook daarvan staan enkele onthullende foto’s op het internet.

Vandaag is het zestig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Daar werden tussen 1,1 en 1,5 miljoen mensen vermoord, onder hen zowat 960.000 joden en 21.000 zigeuners. De meesten werden direct na aankomst vergast, de anderen kwamen om door ziekten of honger of ze werden na korte tijd alsnog naar de gaskamers gestuurd. Slechts een klein aantal overleefde. Het zal een van de laatste herdenkingen zijn waarop nog levende laatste getuigen aanwezig zullen zijn. Het is het moment om de fakkel over te nemen en elke vorm van nazi-sympathie, antisemitisme en negationisme verder keihard te bestrijden.

Dit artikel verscheen eerder op: liberales.gif

Liberales verstuurt wekelijks een gratis nieuwsbrief met interviews, essays en boekbesprekingen. Inschrijven kan op www.liberales.be.

2 REACTIES

 1. Dirk Verhofstadt zit in een strijd om de eenheid van Belgie verwikkeld zoals de ganse VLD die belgicisme belangrijker vindt dan liberalisme of zelfs democratie.

  Dit wie-hier-kritiek-op-durft-hebben-is-zelf-een-nazi-artikel kadert weerom in die strijd.

  Zijn conclusie : Het is het moment om de fakkel over te nemen en elke vorm van nazi-sympathie, antisemitisme en negationisme verder keihard te bestrijden. doet bij iedere wakkere Vlaming alle bellen rinkelen: hier wordt wederom het Vlaams Belang, en daarmee de vrije meningsuiting, en daarmee het liberalisme, en daarmee de democratie, bedreigd.

  Bedoeling is excuses te vinden om het vlaams Belang verder politiek te kunnen vervolgen en dat aan het buitenland te verkopen als een just cause.

  Evengoed zou je kunnen een artikel schrijven waarin Steve Stevaert en Fidel Castro samen op de foto staan ( van het bezoek van Steve aan Cuba onlangs) en dan, ter herdenking van de Goelag-misdaden van Stalin en de massamoorden van Pol Pot, verklaren dat elke vorm van bolsjewiekensympathie en antikapitalisme verder keihard bestreden dient te worden.

  Daarbij maak ik mij de bedenking in hoeverre het feit dat extreem-rechts onbeschaamder uiting geeft aan antisemitisme niet het gevolg is van de politiek-correcte permissiviteit ten aanzien van islamogeen antisemitisme, in welks zog ook skinheads menen zich te mogen bewegen.
  Dit artikel dient dus ook het doel om de beknuffelde allochtonengroep uit de wind te houden voor wat betreft hun aandeel in het heroplevende antisemitisme.

  Jullie Nederlanders zijn al herhaaldelijk in dezelfde val getrapt, namelijk Dirk Verhofstadt die onder het mom van liberalisme een ( in vlaamse context) verdoken aanval pleegt op de vrije meningsuiting.

Comments are closed.