!In een NOS bericht van donderdag staat dat “De Nationale Ombudsman, Brenninkmeijer, vindt dat de parlementaire democratie sleetse plekken vertoont”.
Dit is iets zachter dan gewoon zeggen dat de democratie is “versleten”.
Niet oplappen dus, maar wegdoen!

Bezoekers van de Vrijspreker hebben al veel bewijzen voor die stelling kunnen lezen. *)
In een van die artikelen schreven we: “Zelfs de oude Plato heeft al geschreven dat “democratie over gaat in despotisme”. Dat komt doordat veel mensen op een gegeven ogenblik ontdekken dat weliswaar niet rechtstreeks mogen stelen, maar dat ze toch hun wensen vervuld kunnen krijgen door voor hun wensen te “stemmen”.

Die ouwe Plato wist al dat democratie gedoemd is in een dictatuur te vervallen. Dit komt mede of vooral doordat “democratie” een immoreel systeem is. Als je dat ergens zegt, heb je 90 % kans dat je fel wordt aangevallen, voor gek verklaard of nog erger. Als je dan rationeel beredeneert dat het initiëren van dwang of geweld van de ene persoon op de ander immoreel is, gaan sommigen met je mee. Maar als je dan verklaart dat dit precies is wat er in een democratie gebeurt, dan hoor je dat “dat heel wat anders is”. Overigens zonder dat ooit iemand dit kan aantonen.

Men vlucht dan vaak in “Democratie is niet ideaal, maar er is geen beter systeem. Het is toch beter dan een dictatuur”. De fout hierin is dat er wel een beter systeem is. Namelijk een samenleving waarin niemand wordt gedwongen om iets te doen dat hij niet vrijwillig kiest. Waarin hij op alle voorstellen NEEN kan zeggen zonder dat hij daarna gedwongen wordt op het toch te doen. Dit systeem is in het libertarisme door veel schrijvers en wetenschappers uitgewerkt en het heeft een grote toekomst. Maar het lijkt er veel op dat veel mensen bang zijn om er objectief over te denken. Of dat ze dat niet meer kunnen.

Het is belangrijk, en het zou een stap in de goede richting zijn als er meer mensen komen die durven om dit eens te onderzoeken. En objectief tot conclusies te komen. Zonder meteen bang te zijn dat ze vermeende voordelen van de staat gaan verliezen. Te meer daar die voordelen er niet zijn in vergelijking met de samenleving waarin ieder mens vrij en soeverein is.

Het pleit voor Ombudsman Brenninkmeijer dat hij dit begint door te krijgen, en zelfs durft te noemen. Laten we hopen dat het veel mensen aan het denken zet.
——————————————————-
*) Zie onder andere “Democratie, Neen, dank u!” op
www.vrijspreker.nl/vs/item/…
waarin nog meer links zijn genoemd