Er zijn veel stemmen opgegaan in het verleden die lagere belastingen adviseerden. De Franse econoom Say verdedigde zijn pleidooi om de regering in Parijs aan te moedigen de belastingen te verlagen, met een stelling; de Wet van Verminderde Opbrengsten.

Er is een beroemde episode in de belastinggeschiedenis, toen in 1827 een belastingambtenaar ‘vergat’ de volledige tabaksaccijns in rekening te brengen. Bijna meteen werd de bloeiende smokkelhandel aan de Britse kust de das omgedaan, want deze ambtenaar nam de voordelen weg van illegale tabak. Velen verdachten deze ambtenaar niet zozeer van geheugenverlies, maar dat hij het boek van Adam Smith ‘The Wealth of Nations’ had gelezen.

Het tijdschrift Time heeft de servettekening van Professor laffer als even belangrijk omschreven als de eerste vlucht door de gebroeders Wright, de relativiteitstheorie van Albert Einstein de ontdekking door Salk van het poliovaccin. Maar de man uit Californiƫ heeft enkel in een elegante vorm aangegeven, wat alle geschiedenis ons leert; hoge belastingen wurgen een economie.

John Maynard Keynes is vaak geciteerd door Professor Laffer. Keynes is de beschermheilige van grote spenderende politici, maar hij was ook een economische liberaal omdat hij de krankzinnigheid kende van overheidsverspilling.

De stelling is nog steeds opzienbarend, dat wanneer belastingtarieven worden verlaagd de overheidsinkomsten toenemen. Deze theorie van Professor Laffer met betrekking tot de hypothese over het gedrag van de overheid en haar burgers heeft geleid tot een nieuwe studierichting om het bureaucratisch gedrag te observeren.

Het is aan hem te danken, dat het voorstel van Michael Howard (Britse oppositieleider, red.) om een Tax Freedom day (belastingvrijheidsdag) aan te wijzen midden juni, wanneer Britse belastingbetalers stoppen met het werken voor de staat en vanaf die dag beginnen te werken voor zichzelf.

Het kan wel degelijk voor zekerheid zorgen omdat het belangrijk is om de belastingtarieven te kennen, alvorens men jarenlange contracten afsluit. De voormalige burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, heeft zichzelf als aanhanger verklaard van Professor Laffer. Hij vertelde “We hebben de hotelbelastingen met 30% omlaag gebracht en meteen ontvingen we $90 miljoen dollar meer in inkomsten en de werkgelegenheid in hotels en restaurants ging omhoog met 20%!”

Peter Clarke is een columnist voor het Schotse blad The Scotsman